A méz is gyógyít

2022.09.06

Ahogy közeleg a hidegebb időjárás és a vírusos időszak, szeretem felkészíteni családom immunrendszerét, hogy minél optimálisabb állapotban legyen, amikor a mínuszok és vírusok támadnak. Ehhez az egyik leghatékonyabb módszer a mézfogyasztás. De nézzük, milyen egészségügyi problémákra alkalmazható a méz.

Égési sérülésre

A méz a magas természetes cukortartalmának köszönhetően megszünteti a gyulladást és csökkenti a sebekben található folyadék mennyiségét. Ez az ozmózis folyamat. A méz megakadályozza a baktériumok szaporodását, ami savas kémhatásának, illetve egy enzim működésének köszönhető, amelyik hidrogén-peroxidot termel. Ezek segítségével nedves és védett marad a seb környéke, ezáltal gyorsan gyógyul és a hegesedésre való esély is csökken.

Ha mocorog a pocak

Mézet általában akkor is ehetünk, ha bizonyos gyomor- vagy emésztési problémák merülnek fel. Mert a mézet egyfajta tápanyagoldatnak tekinthetjük. A mézben található aminósavakat, glükózt, fruktózt, vitaminokat, ásványi anyagokat és enzimeket szervezetünknek nem kell a bélfalon való átjutáshoz tovább bontania.

Torokfájásnak is véget vet

A népi gyógymódban már ismert, hogy a méz nagyon hatékonyan csökkenti a köhögést és a torokgyulladással összefüggő tüneteket! Kutatások szerint a lefekvés előtt adott kiskanálnyi méz enyhíti a köhögést, így ahhoz is hozzásegíti a beteget, hogy jobban aludjon és kipihenje magát. Ha valamilyen felső légúti fertőzésünk van, készíthetünk magunknak mézes teát (figyeljünk rá, hogy ne a forró italba tegyük a mézet), de akár magában is megehetjük a mézet.

Sokan tudják, hogy a méznek antibakteriális, antiszeptikus, gombaellenes, antioxidáns, sőt daganatelleneshatásai is vannak. Azt azonban kevesebben, hogy a méz javítja a fizikai és szellemi teljesítményt, sőt még a memóriát is.