A vidám lángos(sütés) recepttel

2022.07.19

Végre itt a strandszezon és ki mondana nemet egy friss, ropogós,lángosra? :-) Nem sok ember van, aki nem evett a strandon lángost. Én már ott tartok, hogy strandolás nélkül is beneveznék egyre. Nincs más út, mint nekilátni elkészíteni. Anyukám hagyományőrző receptjét szoktam használni, ami mindenféle pontos mennyiség-meghatározást nélkülöz... "Kislányom, csak úgy érzésre..." na, nekem ez nem megy. Idén azonban, ő is új receptet próbált ki és gondoltam, ezt én is könnyebben követhetem. Szóval, megszereztem a PONTOS leírást és ezt osztom most meg veletek is, de természetesen a lángos kultúrájának is kicsit utánanéztem:

Bár, a lángos ezen elkészítési módja szerint hagyományos magyar remekmű, szerény hozzávaló-igénye miatt szinte minden régióban megtalálható, más-más kivitelezésben.

A hagyományos laposkenyér alapvetően kovásztalan kenyér, amely élesztő nélkül készül. Fő összetevője a liszt, a víz és a só. Laposra kinyújtják és sütőben vagy kemencében megsütik. Tradícionálisan az ókori Egyiptomból származik, mégis sok kultúrában létezik a laposkenyér változata. Az afganisztáni és indiai naantól a közép- és dél-amerikai tortillán át az olaszországi romagnai piadináig szinte mindenhol gyártják a laposkenyereket. A népszerű laposkenyér sokban hasonlít a pita kenyér és a naan keresztezésére. Egyesek számára túlságosan olyan íze van, mintha egy kereskedelmi pékségben sült volna extra hozzávalókkal.

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 1 egész tojás
  • 1,5 dl kefír
  • 1 teáskanál só
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 0,5 dl tej
  • 1 kávéskanál porcukor

Az élesztőt a tejjel és a porcukorral külön felfuttattam, majd a többi hozzávalóval a tésztát jól kidagasztottam. Leolajoztam a tetejét, így hagytam kelni. A dagasztás akkor sikerült jól, amikor szakadás nélkül nyúlik a tészta!

Kelesztés után is leolajozott lapra kitettem és az kis adagokat is olajos kézzel csináltam meg. Így nem kell lisztet használni a ragadás miatt, ami csak megég az olajban.

Fontos, hogy bő zsiradékban süssétek ki és az olaj hőmérséklete ne legyen túl forró, hogy a tésztának legyen ideje szépen feljönni!

Jó hír: Nyersen, zárt edényben pár napig jégszekrényben eltartható!

Feltétként 1 db fokhagymát fokhagyma nyomón átnyomtam, olíva olajjal és vízzel felöntöttem. Erre jöhet a só, tejföl, reszelt sajt vagy ki mit kedvel.

Mi a héten már a harmadik adagot készítjük! Nyamiii...

Jó étvágyat!