Fagyasztás - a rohanó nő segélykiáltása

2022.05.17

Gyerekek és munka mellett minden percünkre szükségünk van. Ennek ellenére, nem vagyok hajlandó lemondani a friss, finom és lehetőleg egészséges ételekről. Imádok a konyhában bűvészkedni, ugyanakkor a nap mégiscsak 24 órából áll...

Éppen ezért lett egy furcsa szokásom: a fagyasztás. A szokásos "fagyasztandó" dolgokon kívül, igyekszem minél több étellel kísérletezni. Amint megvásárlom a friss péksüteményeket (zsömle, kakaóscsiga) egyből megy a fagyasztóba. Hétvégenként, általában dupla adag gofrit sütök, hogy a maradék szintén fagyoskodhasson kicsit. Ugyanez a helyzet például az almáspitével is. J

A felengedéssel sem bajlódom sokat. Amikor a gyerekek hétköznap reggel kakaóscsigát vagy gofrit ennének, nem probléma! Kiolvasztó funkción mikrózom, majd porcukor vagy bármilyen feltét kerül a gofrira és kész is a "frissen sült" lakoma.

A szendvicsekkel még ennyi teendőm sincs. Épp, hogy kienged kicsit a zsömle - csak annyira, hogy félbe tudjam vágni - vajazom, sonka, szalámi, sajt, uborka került bele és mire elfogyasztásra kerül a suliban, már csodafinom friss szendvics lesz belőle!

Mivel a Fiaim nagy húsleves-kedvelők, a leves zöldségeket is egyből vásárlás után megpucolom, megmosom, darabolom és kis zacskókban összekészítem a mixet, hogy csak hozzá kelljen adni a szintén lefagyasztott husihoz.

Ezen kényelmi előnyök mellett egyébként, a fagyasztás csökkenti a potenciálisan káros baktériumok számát, amelyek ételmérgezést okozhatnak, azáltal, hogy megakadályozza a mikroorganizmusok elszaporodását (ami természetesen megtörténik, amikor a friss élelmiszer bomlásnak indul). Szóval, amíg fagyott állapotban van, addig biztonságos. Azt tudni kell, hogy a kiengedett ételt sosem szabad újra fagyasztani és azonnal fel kell használni.