Felnőtt korban is lehet nyelvet tanulni

2022.06.08

Sokakban él az a tévhit, hogy aki nem tanult gyerekkorában idegen nyelvet, az lekésett róla, mert akkor sokkal egyszerűbb lett volna, mint most, felnőttként. Persze azért nem árt szem előtt tartani néhány fontos szempontot.


Mi jut eszünkbe, ha nyelvi képzésünk korai időszakaira gondolunk? Amikor az iskolában nem aszerint osztottak be egy-egy nyelvi csoportba, hogy melyiket szeretnénk, hanem hogy a névsorban hol helyezkedünk el, esetleg hol van még hely számunkra? Sokan voltak kénytelenek akár nyolc évig is olyan idegen nyelvet tanulni, ami egyáltalán nem vonzotta őket.Ha felidézzük ezeket a tanórákat, jó eséllyel arra emlékszünk, hogy tankönyvek, munkafüzetek felett görnyedve száguldottunk át a kötelező tananyagon, a különböző tudásszintek figyelembevétele nélkül. A tanultak megemésztésére, begyakorlására már nem maradt idő. Csodálkozunk hát, hogy ma mennyi felnőtt küzd azzal, hogy bár tanult nyelvet, de passzív nyelvtudása sem munkakör betöltéséhez, sem hobbitevékenységhez nem elegendő?


Soha nem késő elkezdeni, folytatni. 


Sokakban él az a tévhit, hogy aki nem tanult gyerekkorában nyelvet, nyelveket, az lekésett róla, mert akkor sokkal egyszerűbb lett volna, mint most, felnőttként. Miért lett volna az? Gondoljunk csak arra, hogy a két legfontosabb megszerzett tudást, a beszédet és a járást is mennyi idő alatt sajátítják el a gyermekek, és még azután is meddig tart, mire olyan szinten begyakorolják, hogy magabiztosan tudják használni. Rájuk sem "ragad" semmilyen tudás, ők is ugyanúgy kitartóan megdolgoznak mindenért.

A nyelviskolában azt tapasztaljuk, hogy a nyelvtanulást soha nem késő elkezdeni. Bármilyen életszakaszban hasonló esélyekkel indul mindenki, ha rendelkezik a kellő motivációval és kitartással.

"Nekem nem megy a nyelvtanulás, nincs nyelvérzékem..."

Ugyan már! Ez az egyik legátlátszóbb kifogás, amivel felmenthetjük magunkat a nyelvtanulás alól. Nincs olyan, hogy nyelvi tehetség vagy nyelvérzék! Olyan van, hogy a mi tudásunknak nem megfelelő szintű képzések megtépázták az önbizalmunkat, emiatt azt érezzük, nekünk ez nem megy. Főként akkor, ha meg kell szólalni.

Nekem például az okoz kihívást, hogy meglévő nyelvtudásomat szinten tartsam. Ez ma már egyre könnyebben kivitelezhető, hiszen a kedvenc filmjeimet idegen nyelven tudom nézni. Ez igazán mókás módja a gyakorlásnak. Futás közben pedig angol nyelvű podcastokat szoktam hallgatni, amellyel még érdekes és hasznos információkhoz is juthatok.

Gyermekeinknél kiemelkedően fontosnak tartottuk, hogy szinte magukba szívják az idegen nyelvek szeretetét, ismeretét. Hiszen, állítólag, minél több nyelvet beszél valaki, annál rugalmasabb személyiség. Ez nálunk odáig "fajult", hogy a nemzetköziséget figyelembe vettük a névválasztásnál is. Így külföldön is könnyebbé válik a bemutatkozás számukra.

Egy szó, mint száz, nyelvet tanulni élmény, hobbi, kaland, de munka is egyben, amibe, ha befektetjük a szükséges időt és energiát, nyilvánvaló eredményeket érhetünk el, ami nemcsak szakmai utunkat, de önbizalmunk erősítésével az egyéniségünket is formálja.