Gibraltár – SPANGOL, mint létező nyelv

2022.08.11

A gibraltári szoros Spanyolország egyik legdélebbi csücskeként ismert, mégis Anglia koronagyarmata. Megerősített brit légi- és haditengerészeti támaszpont, amely a Gibraltári-szorost őrzi, ami az egyetlen bejárat a Földközi-tengerbe az Atlanti-óceán felől. A 18. század óta Gibraltár a brit haditengerészet erejének szimbóluma, és ebben az összefüggésben a "The Rock" azaz "A szikla" néven ismert.

A legenda szerint, "A sziklát" Héraklész (Herkules) két oszlopa egyikének vélik; a másiknak az észak-afrikai csúcsot tartják. Homérosz szerint akkor keletkeztek, amikor Héraklész megtörte az Afrikát és Európát összekötő hegyet. Ez a törés meghatározta már az ókori mediterrán világ hajózási határait is.

Miért kérnek útlevelet gibraltári utunk során?

Gibraltár tizenkettedik ostromát 1704 szeptembere és 1705 májusa között vívták meg a spanyol örökösödési háború során. Az ostrom kezdetén Gibraltárt mintegy 2000 holland, angol, osztrák és Habsburg-párti spanyol katona foglalta el, szemben a 8000 fős francia, Bourbon-párti spanyol és ír katonákkal. A végeredmény katasztrofális volt a spanyol csapat számára, amely állítólag 10 000 embert veszített, míg az angol összefogás mindössze 400-at. Végül, az 1713-as Utrechti Szerződés tárgyalásakor Gibraltár uralmát átengedték Nagy-Britanniának, hogy biztosítsák kivonulásukat a háborúból.

1779-1783-ig újabb ostrom következett, most a spanyolok kezdeményezésére, amely 4 évig tartott. Az angolok alagutat vájtak "A sziklába", hogy az ágyúikat el tudják helyezni a spanyol ostromló hajók ellen. Alig volt élelmük és vizük, az esővizet fogták fel ivóvíznek és azt kellett beosztaniuk. A terv sikeres volt, Gibraltár Angliáé maradt továbbra is. Így az oda látogatók készíthetik az útlevelüket határátlépéskor.

Amit csak a helyiek tudnak...

Gibraltár területe mindössze 5,8 négyzetkilométer, lakossága jelenleg 33.600 fő körül van. Hivatalos nyelvük az angol, de összetett eredetük miatt itt valóban használnak "spangol" szavakat! :-)

Önálló parlamenttel és fizetőeszközzel rendelkeznek, ami tulajdonképpen megegyezik az angol fonttal, annyi különbséggel, hogy egy majom és egy delfin képe van rajta. Ezt azonban Angliában nem fogadják el, de Gibraltáron az angol fontot igen. Ezen kis terület 7 kerületre van osztva, azonban mindegyik rendelkezik önálló templommal és általános iskolával. A tengervizet használják a toalett öblítésére, az ivóvizet pedig szintén a tengerből nyerik, ezt sótalanítással teszik fogyaszthatóvá.

Egyből a határ után, érdekes útjelző táblával találkozhatunk. Ami kivételesen nem gépjármű, hanem repülőgép forgalomra figyelmeztet. Itt ugyanis a reptér az autópályán megy keresztül.

Szintén "A sziklában" található a St Michael's cave - egy gyönyörű cseppkőbarlang, ahol állítólag ősember maradványokat is találtak. Minden hetedik percben hang- és fényjátékban gyönyörködhetünk a színházteremnek berendezett barlangban. A helyet Erzsébet királynő is meglátogatta. Feltétlenül érdemes meglátogatni, sőt a színes fényeknek köszönhetően még a gyerekek számára is élvezetes.

Aki esetleg spanyol utazása során megcsömörlött a fantasztikus sonka-sajt-olíva bogyó kombóban, itt belekóstolhat a brit gasztronómiába. A pub-ok a hagyományos fish-and-chips és csapolt sör menüvel várják a turistákat.

És akkor jöjjenek a makik!

Bár, Gibraltárt általában a lelkes majmokkal hozzuk összefüggésbe, pedig a valaha létezett legnagyobb jelenleg is élő vad delfin populációja él ott.

Ezek valójában Marokkóból származó barbár makákók. A vita mégis továbbra is arról szól, hogy mikor és hogyan érkeztek. Mire a britek 1704-ben elfoglalták Gibraltárt, a makákók populációja már kialakult. Azonban, nem élték volna túl, ha az emberek nem törődtek volna velük. Napjainkban, 6 falka él, minden egyes példány oltva van és mindegyik nyilván van tartva. A túlnépesedésük miatt most már a szaporulatra is figyelniük kell.

Volt egy mítosz a majmokkal kapcsolatban, aminek eloszlatása nem kevés időbe telt: eszerint a majmok először egy titkos alagúton érkeztek a tenger alatt Afrikából. Winston Churchill nagyon erősen hitt abban, hogy ha a majmok valaha is elmennének, az veszélyeztetné Gibraltár birtoklását. Így miután megtudta, hogy a majmok száma Gibraltárban mindössze hatra apadt, 1944. szeptember 2-án utasítást küldött a gyarmati miniszternek, amelyben azt mondta: "A majmoknak minimum 20 évig kell élniük Gibraltáron. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ezt elérjük, és azt követően is fenntartsuk."

Idegenvezetőnk elmesélte, milyen bajkeverő makik ezek! Egyrészt, az autók lehúzott ablakain át is bemásznak, de szerencsére félnek a kígyóktól, így idegenvezetőnk műanyag példánnyal hessegette ki őket. Másrészt, olyan szemfülesek, hogy ki tudják nyitni a kocsik ajtaját és tudják, hogy a kesztyűtartóban rejlenek a finom falatok. Egy ilyen lopási kísérlet során, véletlenül sebességbe rakták a járó motorú autót, ami majdnem lezuhant a mélybe. Szerencsére, senki nem volt benne és a gépkocsit is vissza tudták vontatni. Így, azóta: motor leállít, ajtó bezár, ha majmos helyre visz az utunk! :-)

De, ne feledkezzünk meg az állandóan jelenlévő vadon élő delfinek populációjáról sem! A delfinek több ezer számra látogatják az öblöt és a Gibraltári-szorost élelem, menedék és szaporodás céljából.

A szorosban hét bálna- és delfinfaj található: például a csíkos delfin (vagy kék-fehér delfin), a palackorrú delfin és a pilóta bálna. Alkalmanként megjelennek orkák, kamismás bálnák vagy uszonyos bálnák is. Bár, legnagyobb sajnálatunkra, mi nem részesültünk abban a kegyben, hogy láttuk volna őket... így, a makikkal barátkoztunk!  Aki szemfülesebb, mint mi és biztosra akar menni, érdemes időben helyet foglalni a kifejezetten erre szervezett delfin és bálnanéző tengerjáró utakra.