Így kezeled a stresszt, hogy könnyebb legyen az életed

2022.03.23

A stressz a modern élet velejárója, mondhatjuk, hogy a mindennapjaink része. Van, amikor elviselhetőbb és van, amikor súlyosabb, de folyton velünk van. Az állandó idegeskedés semmiképpen nem tesz jót a szervezetnek. Ha úgy érzed, a jelenlegi helyzetben fokozottabban vagy kitéve feszült helyzeteknek, kezd tudatosan kezelni az állapotot, ne várd meg, míg sok lesz!

  • Ismerd fel a fel nem oldott érzelmeket, amik felelősek döntéseidért a hétköznapok során

Egyszerű, hétköznapi nehézségeken is felbosszantod magad, ha egy múltbéli kellemetlen esemény hatása alatt állsz érzelmileg. Próbáld tudatosítani, mi állhat a háttérben, akár külső segítség igénybevételével.

  • Figyelj a testedre - és ha szükséges, mondj nemet!

Ez az egyik legfontosabb szempont a stressz kezelésében! Ne vállalj további feladatokat, vagy legalább is mérlegelj, ha már egyébként is zsúfoltak a napjaid, nem éri meg hosszabb távon!

  • Sportolj rendszeresen!

A mozgás csökkenti a szorongást és a stresszt, de csak abban az esetben, ha ezen a téren sem vállalod magad túl. Könnyíts az edzéseken, ha úgy érzed, nehezen tudod beilleszteni a napjaidba, de ne hagyd abba teljesen a mozgást. A kevesebb olykor több!

  • Ügyelj az étkezésre!

A stressz okozhat fokozott évágyat, ezért érdemes tudatosan figyelni arra, hogy amikor eszel, lassan rágd meg az ételt, fogyassz minél egészségesebb fogásokat, legyen sokszínű a tányérod, igyál sok folyadékot. Mindez persze békeidőkben is fontos, de feszültségekkel teli időszakban még inkább.

  • Lélegezz tudatosan!

Ha olyan helyzetben vagy, ami feszültté tesz, esetleg olyan emberek vesznek körül, akik társaságában fokozott stresszt élsz át, állj meg egy pillanatra és lélegezz be és ki mélyen pár pillanatig lehetőleg a szabadban. Ezek után tegyél kísérletet arra, hogy megértsd a másik szempontjait, csillapítsd a saját reakciódat, ha az erőteljes, tekints a helyzetre és a személyre pozitív gondolatokkal és érzelmekkel. Ne engedd meg magadnak, hogy negatív tartalmakat "fogyassz" a közösségi médián keresztül, egyszerűen kapcsolj ki mindent, hallgass megnyugtató zenét, olvass egy kellemes könyvet, vagy nézz meg egy szórakoztató filmet.