Itt az ősz és vele az ekcéma

2022.10.12

Ősszel az időjárási viszonyok miatt szárazabb a bőr, így hajlamosabb az ekcémás reakciókra is. A tünetek megelőzése érdekében érdemesebb hidratálni a bőrünket, hiszen így kevésbé fog kirepedni, nem fáj és viszket annyira a felülete.

A koronavírus-járvány kezdetén egészségvédelmi okok miatt robbanásszerűen megnőtt a kézfertőtlenítők és antiszeptikus gélek iránti kereslet. A higiéniai szempontból rendkívül előnyös termékek használata pedig a mai napig velünk maradt, még most is rengetegen vásárolják azokat. Ezeknek a szereknek azonban az alkoholtartalmuk miatt van egy nem kívánt mellékhatása, mégpedig az, hogy roncsolják a bőr lipid rétegét, ezáltal kimerítve annak ellenálló képességét. 


A hideg és szeles időszakban egyébként is szárazabb a bőr, amire a kézfertőtlenítők csak rátesznek egy lapáttal, ezért is hajlamosabb télen bőrünk az ekcémás reakcióra.Krónikus irritáció során kimerül a bőr kompenzáló képessége, sérül a lipidköpeny, felborul a mikroflóra, amik ellenállóvá teszik a bőrt a fizikai, kémiai, és mikrobiális behatásokkal szemben. 

A vegyi anyagokkal dolgozók, de akár a házimunkát végzők között is gyakrabban előfordul ekcéma, hiszen sokszor érintkeznek vegyszerekkel a munka, takarítás, mosás, mosogatás közben. Az őszi időszak beköszöntével általánosságban megnő az ekcémás tünetekkel jelentkező betegek száma az időjárási viszonyok változása miatt.

Ennek megelőzése érdekében, hidratálás és a védőréteg visszaállítása céljából gyakrabban kéne kézkrémet használni. Hiszen, ha rendszeresen tápláljuk a bőrt, kevésbé fog kirepedni, kisebb az esélye, hogy fájó, viszkető érzéssel kell megbirkóznunk.

A hypoallergén, és parabénmentes termékeket érdemes vásárolni, mert eleve sérült felszínű bőrre kerülnek, és ha az adott kozmetikum tele van illatanyaggal és tartósítószerrel, az könnyen többet árthat, mint amennyit használ. A CICA-alapanyagú készítmények is segíthetnek, erről itt olvashatsz.

A bőr hidratálásában fontos szerepet játszik a filaggrin nevű strukturális fehérje, amely a bőr stratum corneum rétegében más strukturális elemekkel együtt funkcionális védőréteget alkot. Ez a védőréteg felelős a megfelelő víztartalom megtartásáért és a különböző fertőzések, kémiai anyagok elleni védelemért és a bőr integritásának megtartásáért.

A gyógyszertárakban már kapható olyan aktív hidratáló arc-, kéz- és testápoló gél, melynek egyik fontos összetevője a xylitol, ami növeli a száraz bőrben lecsökkent filaggrin termelődést, ezáltal visszaáll a bőr normális védő-barrier funkciója. A kifejezetten ajánlott termékek másik fontos összetevője a glycerin, amely az egyik leghatékonyabb nedvesítő poliol.


A két összetevő együttesen segíti elő a bőr megfelelő hidratációját, regenerációját és ezzel az egészséges védelmi funkció működését biztosítják.