CICA – a legcukibb szépségipari elnevezés

2022.07.19

Krémvásárlás közben egyre többször akad meg a szemem a CICA feliraton. Legyen szó lemosóról, napozás utáni arckrémről vagy testápolóról. Cikkem megírásának alapvető ötlete az volt, hogy utánanézzek, hogy is kell kiejteni?! Mert, igazából fogalmam sem volt...

A "cica" szó (ejtsd: szíka) a Centella asiatica rövidítése, amely Ázsia és Afrika egyes részein őshonos gyógynövény. Leginkább az ekcéma és a pikkelysömör fellángolásának csillapításáról, valamint a felületi égési sérülések és karcolások gyógyítójáról ismert.

Háromezer évvel ezelőtt a Centella asiatica gyógynövényt rettentő széles körben, gyógyírként használták a népi gyógyászatban. Az elmúlt néhány száz évben a hagyományos ázsiai gyógyászatban a sebgyógyulás felgyorsítására és a bőrgyulladás csökkentésére használták. Az összetevő a tizenkilencedik században kezdett bekerülni a nyugati gyógyászatba, és mára világszerte az érzékeny bőrűek számára készült termékek népszerű összetevője. A Centella asiatica fő hatóanyagai közé tartozik a madecassoside sav, az asiatic sav és az asiaticosid. Franciaországban például találhatunk 1%-os madecassoside krémet hegkrémként a gyógyszertárakban.

A Cica krém, más néven gotu kola vagy tigrisfű, antioxidánsokban gazdag hidratáló. Aminosavakban, béta-karotinban, zsírsavakban és fitokemikáliákban is tartalmas. Ezeknek köszönhetően, antioxidáns, antibakteriális és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segíthetnek az ekcéma és a pikkelysömör fellángolásának kezelésére.

Megbízható forrásból azt is kimutatták, hogy serkenti a kollagén képződését, így támogatja a bőr rugalmasságának megőrzését. Segít megerősíteni a bőrgátat (a legkülső réteg, amely szabályozza a hidratációs szintet és véd a külső stresszhatásoktól, például a szennyeződésektől), ezáltal öregedésgátló is lehet. Az akne kezelésnél pedig úgy tartja egyensúlyban a zsíros és pattanásos bőrt, hogy nem tömíti el a pórusokat, valamint csökkenti a terhesség alatti striák megjelenését.

Biztonságos a cica minden bőrtípusra?

Igen, még a legérzékenyebb bőrűeknek is! A Cica optimalizálja a nedvességszintet, így ellenállóbbá teszi az irritáló anyagokkal és a környezeti agresszorokkal szemben, mint például a szennyezés, az allergének és az irritáló anyagok. Noha ez különösen alkalmassá teszi a száraz és érzékeny bőrre, mindenki számára előnyös.