A szokásosnál is nehezebb helyzetben az állatmenhelyek

2022.10.10

"Mennyire rövid kis életük van kedvenceinknek, amit velünk tölthetnek, és legnagyobb részében minket várnak, minden egyes nap, hogy hazatérjünk..." aki bármilyen okból veszített már el kutyust, talán még jobban átérzi a Marley és én című film idézetét. Én, sosem bírom sírás nélkül végignézni...

Így azt is meghatódva olvastam, hogy az Állatok Világnapja alkalmából pénzadománnyal és önkéntesekkel támogatja a MARS a hazai menhelyeket

A koronavírus-járvány időszakában az emberekben erősödött az igény a kisállattartásra, mert a korlátozások miatti bezárások és elszigeteltség idején a lakosság egy része magányossá vált, és úgy érezte, hogy egy háziállat jó eséllyel enyhítheti az egyedüllét érzését. Az új kisállattartók egy része a járványhelyzet utáni időszakban nem tudott megfelelően gondoskodni kedvencéről, így az állatok egy része visszatért a járvány előtti helyére, aminek következtében a menhelyek mára leterheltté váltak, és a megnövekedett költségeik jelentősen nehezítik a működésüket. A MARS vállalat a probléma enyhítésére az Állatok Világnapja alkalmából közel 1,5 millió Ft pénzadománnyal és saját önkéntesei bevonásával nyújt segítséget két hazai menhelynek.

A hazai állattartók nagy része nem egy átgondolt kiválasztási folyamat révén jutott állathoz, hanem ismerőstől fogadta be (21,7%), ajándékba kapta (22,1%), az utcáról fogadta be (7,4%), vagy örökölte (2%) - derül ki A magyarországi kutyatartási szokások a COVID-19-világjárványban[1]2021-es országos reprezentatív felmérésből. A kutatás megmutatta, hogy a járvány során megváltozott az ember-állat dinamika, hol erősödött, hol feszültséggel telítődött, a hosszú ideig tartó bezártság miatt pedig az otthoni környezet vált a családi tevékenységek legfőbb és sok esetben egyetlen helyszínévé. Az új gazdira találó állatok egy része sikeresen integrálódott a családok életébe, de sajnos nagy részük a lezárások végeztével visszakerült az utcára vagy a menhelyekre. A korlátozások idején az egyén életminőségének és közérzetének romlása a háziállataik életminőségének párhuzamos romlását, viselkedészavarok megjelenését is magával hozta.

A menhelyekre hárult így az újra gazdátlanná vált állatok befogadása, ami mostanra problémát jelent egyes állatotthonok számára, több intézmény "létszámstopot" jelentett, azaz több árva állat befogadására már nem képesek. További gondot jelent a költségek növekedése is, hiszen állatorvosi ellenőrzést, néhány esetben pedig komoly orvosi beavatkozást, és természetesen napi ellátást igényelnek az állatok. Hozzájárulások és támogatások nélkül ezek a szervezetek egyre nehezebben működnek, ami azt eredményezheti, hogy az utcára kerülő, ellátásban tovább nem részesülő állatok száma növekedhet.

"Mi a Rex-nél szerencsére még nem tapasztaltuk a pandémia utáni visszahozatal-növekedést, de a folyamatos költségnövekedés rendkívül nehéz feladat elé állít minket." - erősítette meg dr. Koleszár István, a Rex Kutyaotthon Alapítvány igazgatója. A menhely hosszú távú célja, hogy minél kevesebb állat szoruljon segítségre, ezért aktívan dolgoznak azért, hogy a felelős állattartás és az állatvédelem magától értetődővé váljon Magyarországon.

Az Állatok Világnapja alkalmából menhelyeket támogat a MARS

Minden év október 4-én ünnepeljük az Állatok Világnapját, ezzel együtt az állatok jogait. A dátum Assisi Szent Ferencnek, az állatok védőszentjének az ünnepére esik. A világnap célja, hogy egyesítse azokat, akik jobb hellyé szeretnék tenni a világot az állatok számára, ez különösen igaz a világjárvány utáni időszakra, amely megmutatta, hogy az emberi viselkedés milyen hatással lehet az állatok életminőségére. A MARS elkötelezett az állatotthonok támogatása és a felelős örökbefogadás mellett, ezért idén is közel másfél millió forinttal támogatja a Rex Kutyaotthon Alapítványt, akik a felajánlott összeget a legsürgetőbb feladataik ellátására fordítják. A vállalat küldetésének érzi, hogy támogatásaik révén esélyt adjanak a nehéz helyzetben élő állatoknak, és új lehetőségeket biztosítsanak számukra.

Az anyagi hozzájáruláson kívül a MARS önkéntes napot is szervez, amelynek keretén belül a Sirius Állat- és Természetvédelmi Alapítványnak nyújtanak támogatást munkájukkal. "Mindannyian képesek vagyunk pozitívan befolyásolni az állatok életkörülményeit és környezetét. A segítségnek sokféle formája lehet, adomány állatmenhelyeknek és jótékonysági szervezeteknek, önkéntes tevékenység, vagy taníthatjuk a gyermekeinket, hogyan bánjanak tisztelettel és kedvesen az állatokkal. A Marsnál hiszünk abban, hogy minden kisállat megérdemel egy szerető otthont. A számukra jobb élet megteremtésének részeként célul tűztük ki, hogy hatékonyan támogassuk a menhelyeket, kampányoljunk az örökbefogadásért, és megtanítsuk az új gazdikat kedvenceik felelősségteljes gondozásra" - mondta Mihaela Negrescu, a Pedigree portfóliómenedzsere.


[1] A magyarországi kutyatartási szokások a COVID-19-es világjárványban