Zöld jelen és még zöldebb jövő

2022.09.06

Otthonomban és szűkebb környezetemben már évek óta igyekszem "zölden" élni. Nem könnyű feladat, mert a modern világban nagyon sok kütyü és egyéb tárgy válik két perc alatt feleslegessé, szemétté. Erre úgy tudok figyelni, hogy jobb minőségű technikai eszközöket vásárolok magamnak és a fiaimnak, nem váltogatjuk hetente ezeket. És utánanézek a gyártó cégeknek, hogy mennyire tartják szem előtt a környezet védelmét, hiszen jelentős terhet ró a környezetre az elektronikai ipar és a vele járó elektromos hulladék. Nagyon örültem, amikor rátaláltam egy hírre, hogy a Dell Technologies az elsők között kezdett el azon dolgozni konkrét vállalások formájában, hogy a lehető legtöbbet megtegye a probléma orvoslására, minél rövidebb idő alatt. 

A vállalat folyamatosan csökkenti az energiaigényét: fejleszti az infrastruktúráit, és javítja a műveletei energiahatékonyságát. 2050-re teljesen karbonsemleges működésre tervez átállni, ehhez 2030-ra 75%-ban, 2040-re pedig 100%-ban megújuló forrásból származó villamos energiát használ majd.

Emellett azon is folyamatosan dolgozik a gyártó, hogy a termékekkel és a csomagolásokkal járó környezeti terhelés is csökkenjen. Ezzel kapcsolatban már most is érdekes megoldásokat alkalmaz, és a jövőre nézve is izgalmas koncepciókat villantott fel nemrégiben.

Ötletek repülőből, autóból, óceánból és koromból

A termékek zöldítéséhez a Dell Technologies szívesen kölcsönöz jól bevált ötleteket más iparágakból. A laptopokat például a repülőgépiparból újrahasznosított szénszállal alakítja könnyebbé és erősebbé, a hátizsákokat pedig járművek szélvédőiből kinyert műanyaggal teszi vízállóvá. A csomagoláshoz többek között óceánokból kinyert műanyagot és száz százalékban újrahasznosítható bambusz csomagolótálcákat alkalmaznak a vállalatnál. Egyes termékek dobozain a festék ipari légszűrőkből visszanyert koromból származik, amit speciális megoldással alakítottak át színezőanyaggá. A festett felületek, feliratozások egyébként is kiemelt figyelmet kapnak a gyártónál, a klienstermékek jelentős részén már vízbázisú festékanyag található, mely a többi oldószeres technológiához képest sokkal zöldebb megoldást jelent, mégis tartós, évekig kopásmentesen tartható nyomatot biztosít.

Az XPS modellek alkatrészeinek ráadásul 90 százaléka egyszerűen újrahasznosítható vagy újrafelhasználható. Emellett arra is kiemelt figyelmet fordít a gyártó, hogy az eszközeik könnyen hozzáférhetők és szétszerelhetők legyenek. A termékek, az alkatrészek és az összetevők javíthatók és cserélhetők, hogy a modellek élettartama a lehető leghosszabb legyen.

A jövő laptopja

A Dell Technologies nem kizárólag új termékek gyártásával foglalkozik, hanem különféle új megoldásokat is tesztel. Az egyik ilyen kutatásának eredménye a Luna koncepció, amelyet az Intellel közösen alkotott meg a vállalat. Ez egy olyan laptop, amelyből egyetlen prototípus készült, és kreatív ötletek sorát vonultatja fel a fenntarthatóság jegyében.

Az elgondolás szerint a Luna laptop összetevői könnyedén hozzáférhetők, cserélhetők és újra felhasználhatók. Ezáltal csökken az erőforrás-felhasználás, és még több körforgásos anyag marad a folyamatban. Azt hiszem, ilyen laptopom lesz a következő.

Okos megoldások az utolsó csavarig

A Luna koncepcióban a vállalat új módszereket próbál ki az energiahatékonyság növelésére, a jobb teljesítmény és hűtés elérésére. Emellett olyan anyagokkal kísérleteztek, amelyek kisebb karbonlábnyommal rendelkeznek, hogy alacsonyabb szén-dioxid kibocsátással készíthessenek eszközöket. Kisebb akkumulátor és kevesebb energiát igénylő alumíniumház egészíti ki a képet. Ráadásul minden elemet úgy terveztek, hogy a lehető legkönnyebb legyen a javítása és az újrafelhasználása, beleértve a belső borítást és az akkumulátort. Ráadásul még a csavarok számát is a tizedére csökkenti a gyártó.

Ezek a megoldások egyelőre még csak koncepció fázisban tartanak, ha azonban minden tervezési ötletet sikerülne megvalósítani, amely a Lunában szerepel, akkor a várakozások szerint mintegy 50 százalékkal csökkenne a termékek együttes karbonlábnyoma.

A Dell Technologies következő lépésként megvizsgálja ezeket az innovatív, fenntartható tervezési ötleteket, és kiválasztja a legnagyobb potenciállal rendelkezőket, amelyeket akár az egész termékportfólióra alkalmazhat, hiszen a cél, hogy a jövőben még fenntarthatóbb termékeket hozhasson létre.

Felelős gondolkodású anyaként, az ilyen hírekről szívesen beszélgetek a fiaimmal, hiszen ők a következő generáció és nekik már létszükséglet, hogy "zölden" gondolkodjanak és vásároljanak, esetleg dolgozzanak is.