4 ok, hogy miért káromkodik a gyermeked és 9 tipp, hogy miként kezeld

2022.11.14

Ahogy növögetnek a kisfiaim, kreativitásunk minden szempontból utat tör magának. És ez néha nehézségeket és kellemetlen helyzeteket okoz. De, a legegyszerűbb indok: egész egyszerűen, nem szeretném, hogy az én gyerekeim illetlen szavakat használjanak és ezáltal ítéljék meg őket.

Amikor iskoláskorú gyermekek és tinédzserek káromkodnak, az általában a negatív érzések kifejezésére szolgál.

  • Ez gyakran válasz valami felkavaró vagy frusztráló dologra.
  • Beszélhetnek csúnyán azért, hogy beilleszkedjenek a társaságba, vagy éppenséggel azzal akarnak kitűnni, hogy vicces és sokkoló "értéket" adnak a társalgáshoz.
  • Illetve, előfordulhat, hogy másokat utánoznak, amikor káromkodnak.
  • Egyes gyerekek pedig azért használnak csúnya szavakat, mert ez erős reakciót kap a szüleiktől.

Mit tegyünk, amikor a gyerekek káromkodnak?

Ha tudjunk csemeténk miért káromkodik, könnyebben eldönthetjük, hogy mi a legjobb reakció részünkről. Ehhez azonban először meg kell értenünk az okokat.

Általában jó ötlet az iskoláskorú gyermekekkel és kiskamaszokkal beszélni a szóválasztásukról. Lehetséges, hogy már teljesen értik egy káromkodás jelentését, de meg kell érteniük azt is, hogy a szavak sérthetnek vagy megbánthatnak másokat.

Káromkodás és reagálás

A te reakciód nagyban befolyásolhatja, hogy gyermeked ismét káromkodik-e. Például, ha hevesen reagálsz vagy kínodban nevetsz, gyermeked élvezheti a figyelmet, és nagyobb valószínűséggel ismét megteszi. Maradj nyugodt, és világosan magyarázd el, hogy az általa használt szó nem megfelelő. Azt is megmagyarázhatod, hogy ez a szó megsértheti mások érzéseit. Ez nagyban hozzájárul a jövőbeni káromkodás megelőzéséhez.

Káromkodás, hogy társadalmilag beilleszkedjen

Ha úgy gondolod, hogy gyermeked azért beszél trágárul, hogy beilleszkedjen egy társaságba, próbálj meg beszélni vele arról, hogy szerinte miért káromkodnak a barátai. Beszélhetsz más módokról is, ami által elfogadva érezheti magát. Lehet például egy másik "menő" kifejezés, amelyet gyermeked használhat.

Ahogy a gyermekek idősebbek, jó emlékeztetni őket arra, hogy különböző beszédstílusokat használhatnak más-más emberek társaságában - de bizonyos szavak soha nem fogadhatók el. Lehet, hogy nem reális elvárni, hogy nagyobb gyermeked ne káromkodjon a barátai előtt, de segíthetsz neki megérteni, mely szavak kevésbé sértőek.

Káromkodás haragból és csalódottságból

Ha a káromkodás harag vagy frusztráció miatt történik, segíthetsz megnevezni az érzelmeit - például: "Látom, hogy nagyon dühös vagy". Fontos, hogy gyermeked tudja, hogy rendben van, ha ezeket az érzelmeket érzi, de jobb, ha elfogadhatóbb szavakkal fejezi ki őket vagy más módszereket is kereshettek az indulat levezetésére.

Arra is ösztönözheted, hogy használjon más, nem sértő kifejezéseket. Javasolhatsz akár vicces szavakat, amelyeket együtt találtok ki. Ez akár egy titkos kifejezés is lehet.

Az iskoláskorúak jobban értenek az egyszerűbb magyarázatokból, hogy mit jelentenek a káromkodások. Ha úgy gondolod, hogy gyermeked készen áll erre, kérdezd meg, hogy szerinte mit jelent ez a szó. Aztán megmagyarázhatod, hogy miért nem helyes ezt használni. Például: "Ez a kaki szó. A családunkban nem használjuk ezt a szót. Vagy megmagyarázhatod, hogy az adott káromkodás rasszista, szexista vagy bizonyos embercsoportokkal szembeni tiszteletlenség.

Hogyan bátorítsd a tiszteletteljes nyelvezetre?

Ha hosszabb távon szeretnéd elkerülni a káromkodást, jó ötlet, ha a családod felnőtt tagjaival megbeszélitek és megegyeztek az elfogadható nyelvezetben, és ezt tudatjátok a fiatalsággal is. Nem akadályozhatod meg, hogy az emberek káromkodjanak körülötte, de segíthetsz neki megtanulni, mi az, ami elfogadható a családjában. Ha vannak családi szabályok a tiszteletteljes nyelvezetre vonatkozóan, könnyebb lesz rámutatni, ha elfogadhatatlan szavakat használ. Továbbá, kevésbé zavaró a gyerekek számára, ha a káromkodásra vonatkozó szabályok a felnőttekre és a gyerekekre is egyaránt vonatkoznak. Ha azt szeretnéd, hogy a fiatalok elkerüljék a káromkodást, neked és az otthonodban élőknek is azt kell tennie.

Ha egyedülálló szülő vagy, és nem tudsz megegyezni volt pároddal a káromkodás szabályaiban, csak mondd el gyermekednek, hogy más szabályok vonatkoznak rá a különböző helyeken. A gyerekek elég gyorsan megtanulják, mikor és hol mit és hogyan szabad csinálni.

Íme további ötletek a tiszteletteljes beszéd ösztönzésére és a káromkodás csökkentésére a családban:

  • néhány otthon elfogadható szó nem biztos, hogy az iskolában is (vagy a templomban vagy más hivatalos helyen) elfogadható. Különböző helyeken más szabályok vannak
  • ha a csúnya beszéd visszatérő probléma, segíts neki más szavakat keresni, amelyeket helyette használjon
  • elkerülhetetlen, hogy néha a mi szánkon is kicsússzon egy-egy káromkodás a gyerekek jelenlétében. Magyarázd el neki, mi váltotta ki belőled
  • dicsérd meg, ha észreveszed, hogy megfelelőbben kezeli a haragját, frusztrációját. Például, ha elmeséli neked, hogy egy barátja káromkodásokat használt, hogy ugrassa őt, dicsérd meg, amiért ő kilépett a helyzetből, és nem maga használta ezeket a szavakat.
  • Legyél tisztában azzal, hogy mit néz, hallgat és játszik szabadidejében, pl: YouTube és a TikTok, és ellenőrizd a tévéműsorok, filmek, játékok és alkalmazások értékelését. Az is jó ötlet, ha a TV-ket, számítógépeket és egyéb eszközöket olyan helyeken helyezel el, ahol Te is könnyen láthatod őket.

Azonban, ha a káromkodás a gyermeked által tanúsított számos helytelen viselkedés egyike, érdemes lehet segítséget kérni egy gyermek-egészségügyi szakembertől, például pszichológustól vagy iskolai tanácsadótól.