5 dolog, ami megnehezíti a fürdőszoba tisztítását

2023.03.06

Azonban, ha elvégezted ezeket a bosszantó feladatokat, és a takarítás hátralevő része már gyerekjáték lesz...

Tegye fel a kezét, aki szereti a fürdőszobát takarítani? Valljuk be, valószínűleg nem ez a kedvenc házimunkánk, azonban, ez egy olyan helyiség, amely különös figyelmet igényel a nagytakarítás során.

1. Penész

A fürdőszobában többnyire nedves közeg van és nehezen lehet megfelelően szellőztetni. A légáramlás hiánya pedig csúnya penészképződésekhez vezethet a zuhanyfüggönyön vagy a csempék fugáiban.

Amennyiben penész telepedett meg a zuhanyfüggönyön, tedd be a mosógépbe (ha a mosási címke megengedi) vagy meleg vízben és egy csésze biológiai mosószerrel tisztítsd meg. Az erősen foltos függönyöket áztasd gyenge fehérítőoldatba, hogy eltávolítsd a penészfoltokat.

Az elszíneződött fugát dörzsöld át egy régi fogkefével, amelyet egy rész fehérítő és négy rész víz oldatába mártottál.

A legjobb megelőzési tanács azonban az, hogy gyakrabban nyisd ki az ablakot, vagy használj páraelszívót (ha nem rendelkezel ilyennel, érdemes a legközelebbi fürdőszobafelújításkor felszerelni).

2. Lassú lefolyók

Havonta egyszer önts egy kanna forrásban lévő vizet egy csésze mosószódára, amelyet előzetesen szétszórsz a lefolyó tetejére. Ez segít letisztítani a zsír és a szappan egyvelegét, valamint elűzi a kellemetlen szagokat. Ha nagyon makacs a szennyeződés, a szódabikarbónára még ecetet is önthetsz, mielőtt a forró vizet kezded használni.

3. Vízkő

Ha kemény vizű területen élsz, nem tart sokáig, amíg a zuhanyfalak elkezdenek behomályosodni, és a csapoknál fehér lerakódások jelennek meg.

Íme néhány tipp a vízkő eltüntetéséhez:

Zuhanyfalak

Ha minden zuhanyzás után letörlöd a vízcseppeket az üvegfalról egy mikroszálas kendővel, már az elején gátat szabsz a nem kívánt pöttyöknek.

Csapok

Soha ne használj súroló hatású tisztítószereket a csapokhoz. A vízkőlerakódások eltávolításához áztass egy rongyot egyenlő arányú ecet és víz oldatába, (kivéve, ha aranyozott vagy márvány burkolatú!), és tekerd a csap köré. Hagyd néhány órán át állni, majd távolítsd el a ruhát, öblítsd le és töröld szárazra a csapot.

Koszos zuhanyfejek

Havonta egyszer vízkőtelenítsd a zuhanyfejet folyékony vízkőoldóval és egy régi fogkefével. Vagy tekerd le, és áztasd be ecet és víz egyenlő arányú oldatába két órán át (de ne, ha aranyozott!). Tű segítségével tisztítsd ki a továbbra is eltömődött nyílásokat.

4. Kád

A kád oldalán lerakódott habfürdő- és olaj maradék leküzdésére a trükk az, hogy bőségesen permetezd be a szokásos fürdőszobai tisztítószereddel és hagyd állni legalább 15 percig.

Alternatív megoldásként, ha a kád nagyon piszkos, egy éjszakára töltsd fel meleg vízzel, majd önts bele egy adag mosóport. Fürdés előtt jól mosd le.

Ideális esetben legyen házi szabály, hogy mindenkinek azonnal ki kell a kádat a használat után!

5. WC-kefék

Ez az egyik legszennyezettebb tárgy a házban, ezért fontos, hogy kellő figyelmet fordíts rá.

A tisztításához tedd a kefét a WC-csészébe, önts fehérítőt a vízbe, és hagyd állni néhány percig. Ezalatt töltsd meg a kefetartályt meleg szappanos vízzel és néhány csepp fertőtlenítővel, majd forgasd benne körbe a kefét utána öblítsd le a WC-csészében. Végül, húzd le a wc-t és a tiszta vízzel öblítsd át a kefét is, és tedd vissza a tartóba.

Hivatalosan, félévente cserélni kéne a WC-kefét, de ha hetente tisztítod, hosszabb ideig is használható.