5 tipp a hatékony munkavégzéshez

2022.03.08

Ha hatékonyan végzed munkádat, az bizony rengeteg előnnyel jár. Nem csak a főnököd és munkatársaid elismerését vívhatod ki, de az ezáltal felszabadult időt olyan dolgokra fordíthatod, amik igazán érdekelnek. A hatékony munkavégzés segít csökkenteni a stresszt és növelni a saját képességeidbe vetett hitedet!

Tervezz előre és állítsd össze a fontossági sorrendet!

A munkahelyi környezet sokszor nagyon megterhelő tud lenni. Nagy a nyüzsgés körülötted, sokan tartanak igényt a munkádra és sok mindenben kell helytállnod a nap végéig. Ha megtervezed, hogyan osztod be az idődet, az valódi segítséget jelenthet az összpontosításban és képességeid kihasználásában. Miért ne kezdhetnéd a napot azzal, hogy átfutod, milyen feladatokat kell aznap megcsinálnod, majd megtervezed, hogyan és milyen sorrendben érdemes ezekhez leginkább hozzákezdeni? Listák és egyéb eszközök segítségével ez a folyamat gyerekjátékká válik, és a tervezés révén nem csak a hatékony sorrend összeállítására nyílik lehetőség, de csökken az egyszerre sok feladat miatt érzett feszültség is.

Használj naptárat!

Ha a hatékony munkavégzésnek és a rád háruló munkamennyiség felosztásának eredményes megtervezéséről van szó, a naptár lesz a legjobb barátod. Jegyezz fel minden megbeszélést és fontos határidőt, nehogy egyet is elszalassz. Ha a neked kiadott feladatokhoz blokkokban kijelölöd a szükséges időmennyiséget is, a naptáradra pillantva azonnal látni fogod, hol van szabad időd másoknak segíteni.

Ha Outlookot, vagy más hasonló levelező rendszert használsz, a beépített naptár csak arra vár, hogy kitöltsd. Ezek a programok rengeteg más hatékonyságot segítő funkcióval is rendelkeznek, ezeket se mulaszd el.

Használd okosan az applikációkat!

Már említettük, hogy bizonyos alkalmazások hatékonyabbá tehetik a napi munkát, de egy dolog megismerni, és egy másik dolog ténylegesen, napi szinten használni őket. Szánj időt rá, hogy az applikációkat beépítsd munkavégzésedbe, és ez a kis kezdeti befektetés a továbbiakban nagyban megtérül.

Szánj időt az áttekintésre!

Kívülről szemlélni és értékelni saját tevékenységünket fontos részét képezi a munkavégzésnek. A munkanap végén szánj egy percet arra, hogy átfutsz azon, hogyan haladtál eddig. Így könnyen megállapíthatod, mi az, ami jól ment, és a továbbiakban hol van még szükséged változtatásra. Ez a módszer pozitív hatással lesz a hatékonyságodra is, ezért határozottan megéri a befektetett időt.

Legyél proaktív!

Fontos, hogy segítséget kérj, ha szükséged van rá, de előfordulhat, hogy te is megtalálod a megoldást. Ha nem tudod pontosan, hogyan csinálj meg valamit, tölts el pár percet azzal, hogy megpróbálsz te magad rájönni! Nagy megelégedést jelenthet, ha ilyen módon egyedül sikerül megoldanod egy problémát, és azok az új készségek, amiket ezáltal szerzel, a jövőben nagyon hasznosnak bizonyulhatnak.