A dán nevelési modell 9 kulcsa

2022.11.20

Csecsemős szülőként gyakran úgy éreztem, hogy az adott pillanatnak élek, akár azt próbáltam kitalálni, hogyan vészeljem át a hosszú éjszakákat egy újszülött mellett, hogyan megnyugtassam meg a nyűgös babát, vagy hogyan szoptassam még utazás közben is. De ez az idő gyorsan eltelik, és akár hiszed, akár nem, az újszülött hamarosan kisgyermek majd kamasz lesz...

Dániát folyamatosan a világ egyik legboldogabb országának választják. És mivel, minden az alapoktól indul, gondoltam utánanézek mi lehet a felcseperedő korosztály boldogságának titka:

  1. Az egyik legfontosabb dolog, amit a dán szülők tesznek, hogy engedik gyermekeiket szabadon játszani. A felnőttek által irányított tevékenységek helyett hagyják, hogy egyedül élvezzék a játékidőt. Kipróbálják hogyan viselkednének egyes szituációkban. Például: elviszik a kicsiket a strandra, és engedik őket felfedező útra indulni, hogy lássák, mit tennének, merre mennének, mi vonza a kíváncsiságukat..  
  2. Hasznosnak tartják "összeereszteni" őket a különböző korúakkal, hiszen, a gyerekek által vezetett játék növeli az önbecsülést, ráadásul rengeteget tanulnak egymástól.
  3. Őszinték a gyerekeikkel. Felnőttként könnyű lehet mézesmázos dolgokat mondani a kicsik számára. Az őszinteség a gyerekekkel azt jelenti, hogy elmondjuk nekik, mit gondolunk valójában - jót vagy rosszat. Például, ha a kisfiad megajándékoz téged egy festménnyel, ahelyett, hogy túldicsérnéd azzal, hogy "Olyan csodálatos művész vagy", fejlesztheted tehetségét azzal, hogy megkérdezed, miért választotta ezeket a színeket.
  4. Tudatosan készülnek gyermekük fesztült pillanataira. Sokszor nehezen kezeljük amikor az apróságok dühösek, agresszívak vagy szoronganak, de ha segítünk neki megérteni ezeket az érzelmeket, akkor ez hatásos lehet. Például, ennek fejlesztésére célzott mesekönyveket olvasnak nekik. A jó könyvek és az őszinte beszélgetések több lehetőséget adnak a gyerekeknek, hogy megoszthassák a kényes témákat.
  5. Az összetartozás elősegítése. A dánok rendszeresen gyakorolják a "hygge"-t, a barátokkal és a családdal való szabadidőtöltést. Ez az élet mindennapi része Dániában. A szülők számára ez azt jelenti, hogy a gyermekeikkel együtt töltik az egész napot és bevonják őket olyan hétköznapi programokba, mint például egy dögvadászat vagy egy esemény megszervezése. De, ez olyan egyszerű program is lehet, mint egy közös játék vagy barkácsolás.
  6. Átfogalmazzák a negatív helyzeteket. Az "újraértelmezés" felbecsülhetetlen fontosságát megtaníthatod a gyermekeidnek. Ha panasza van, beszéld meg vele a problémát. Nem arról van szó, hogy rózsaszín szemüvegen keresztül lássuk az életet, hanem hogy figyeljünk gyermekünk történetének pozitív részleteire, és segítsük őket ezekre összpontosítani. Ha például nyafog, hogy utálja az iskolát, hozd fel azt a művészeti osztályt, amelyet szeret. Vagy ha azt gondolják, hogy borzasztóak a fociban, beszéljenek egy hétről, amikor úgy érezték, jól játszottak. Segíts gyermekednek arra összpontosítani, miben mi a jó, ahelyett, ami nem.
  7. Nem adnak ultimátumokat. És itt nem arról van szó, hogy ne lenne fontos a határok felállítása. Ez a fajta nevelés inkább a gyermekek tiszteletben tartásával járó egyértelmű szabályok felállítását jelenti. A tekintélyelvű szülői stílus helyett ("Jobb, ha ezt most azonnal megteszed!") a dán megközelítés kikerüli a hatalmi harcokat, és a tisztelet megőrzésén dolgozik. A dán szülők elmagyarázzák a szabályokat, és sok bizalmat adnak gyermekeiknek. Azonban, ha szülőként mégis úgy érzed, hogy elveszítetted az irányítást egy helyzet felett, adj magadnak egy kis időt. Ha te nyugodt vagy, ők is nyugodtak lesznek. El kell navigálnod a gyermekedet a dührohamokon keresztül anélkül, hogy Te is bepipulnál. Ha békés maradsz, sokkal könnyebb beszélni. "Gyere anyucihoz, amikor készen állsz" - mondat például lehetővé teszi számukra, hogy teljes mértékben kifejtsék érzelmeiket, de teret adsz nekik, hogy lenyugodjanak és utána csak utána lépjenek kapcsolatba veled.
  8. Gyakorold az empátiát. Mindannyian olyan gyerekeket szeretnénk nevelni, akik együttérzést mutatnak önmaguk és mások iránt. A dán szülői nevelésben ez arról szól, hogy megtanítjuk a gyerekeket a mások valódi megértésére és tiszteletére. Az empátia gyakorlásának jó módja, hogy az arckifejezésekről is beszélgetünk velük. Mutass neki szomorú, dühös, boldog, ideges és félénk arcokat és kérdezd meg, hogy szerinte mit érez ilyenkor a má
  9. A dán szülők hagyják, hogy a kicsik megoldják a problémákat. A szülők gyakran megpróbálnak közbelépni, amikor a gyerekük egy másik gyerekkel játszik a játszótéren és konfliktus adódik. Ehelyett hagyd, hogy a gyerek dolgozzon rajta. Ha úgy érzed, eljött az idő a beavatkozásra, vegyél egy nagy levegőt, és lépj hátra. A gyerekek megtanulják a tárgyalási készségeket, és megtanulják, hogyan kezeljék jobban a másokkal való bánásmódot.

Azt gondolom, ezek nem nagy energiát igénylő dolgok, sőt szinte banálisnak tűnhetnek, mégis - akár a saját hibáimból is tanulva - nem mindig cselekszünk eszerint. Néha elfáradunk, belefáradunk és alapértelmezett szülői habitusunk győzedelmeskedik. Pedig a jól bevált "számolj el tízig (és gondolj a dánokra)" úgy tűnik, jól működik.