9 újévi fogadalom ötlet

2023.01.02

Az újévi fogadalmak alkalmasak arra, hogy számba vegyük, mi az igazán fontos az életünkben, lehetővé téve számunkra, hogy megálljunk, és átgondoljuk a mögöttünk álló évet, valamint megtervezzük az előttünk állót. Ha egy globális világjárvány átélése megtanított nekem valamit, akkor az az, hogy nem szabad természetesnek venni az egészséget és a jólétet. 2023-ban a tested, az elméd és a lelked fejlesztése nagyszerű módja annak, hogy megszervezd hosszú távú céljaidat az új évre.

Az egészségedre és a jólétedre való összpontosítás azonban nem csak egy újabb diéta vagy edzésterv elkezdését jelentheti. Célba veheted mentális egészséged gondozását, egy jobb alvási rutin optimalizálását, vagy belefoghatsz az otthonod átszerzésébe, búcsút intve a rendetlen szekrényeknek és a katasztrofális fürdőszobáknak.

  • Légy éber

Az éberség gyakorlása azt jelenti, hogy mindent megteszel azért, hogy hálás legyél, azért, amid pillanatnyilag van, ahol tartasz az életben, és aki most vagy. A szorongás bárkit elfoghat az év bármely szakában, az élet bármely részében - és könnyen eluralhatja a jövőre vonatkozó gondolataid a múltbeli tapasztalatok alapján, a jelen valósága helyett. Vezető pszichológiai szakértők szerint a mindfulness melletti elkötelezettség segíthet abban, hogy kevesebb mint egy év alatt jobb emberré váljál.

  • Főzz minden héten valami újat!

Mindenki szeretne egészségesebben étkezni az új évben, de törekedni kell a változatosabb ételek fogyasztására is. Hiszen a változatosság az élet fűszere. Idén legalább hetente egyszer válassz egy egyszerű vacsorareceptet, amelyet még soha nem próbáltál.

  • Hozz létre egy takarítási ütemtervet

Nem kell hetente nagytakarítást végezned, hogy rend legyen a lakásodban. Lehet, hogy néhány trükkös hely kimarad néha, de az lehet, hogy máshol meg túlzásba viszed. Készíts egy nyomtatható ellenőrzőlistát, hogy megbizonyosodj arról, hogy a ház rendben tartása ne vigye el az egész hétvégéd.

  • Kezdj el egy egészségesebb alvási rutint

Sok probléma a rossz éjszakai alvásra vezethető vissza. Azonban sok minden van, amin az ésszerű lefekvési időn túl is javíthatunk. Az alváshigiéniád javítását célzó terv elkészítése - azok a szokások, amelyeket beiktathatsz a jó alvás érdekében - mindenki számára másképp nézhet ki, mivel attól függ, mikor kell aktívnak lenned és mikor kell dolgoznod egész nap. Az agy valójában jelzésekre támaszkodik a belső cirkadián ritmus szabályozására, és a nap folyamán hozott döntések megzavarhatják ezeket. Kezdjed el az alvásod irányítását úgy, hogy az év előrehaladtával elsajátítod ezt a 10 teendőt.

  • Tornáztasd az agyad!

A tudósok mindig többet tanulnak arról, hogyan dolgoznak az emberek a kognitív hanyatlás elkerülése érdekében - és bár az adatok megoszlanak, egy dolog biztos, a játékok valóban szerepet játszhatnak. A Duke Egyetem kutatói a résztvevők agyi tevékenységét tanulmányozták, miközben egyszerű matematikai feladatokat oldottak meg, és arra lettek figyelmesek, hogy a megoldolással tárusló jutalom-érzés, segít megfékezni a negatív érzéseket.

A prevenciós megoldásokban szereplő elmefejlesztő játékok segíthetnek a stressz és a szorongás kezelésében, valamint növelheti a boldogság endorfinszintjét.

  • Szervezz utazásokat!

Azok a nők, akik évente legalább kétszer nyaralnak, kisebb a szívroham kockázata, mint azoknak, akik ritkábban. A kutatók pedig arra jöttek rá, hogy még egy közelgő utazásra való gondolás is hetekre növelheti a boldogságot.

  • Testpozitív gondolkodásmódot

A közösségi média nagy előnye lehet, hogy 2023-ban új egészségügyi célokat tűzz ki magad elé - de bizonyos trendek és társadalmi nyomások könnyen félre is vezethetnek. Egyre növekszik a mozgalom, amely minden formát, méretet, színt, erősséget, képességet (és fogyatékosságot!) felölel.

  • Játékos tanulás otthon

Lehet, hogy a kicsik visszatértek az iskolába, de továbbra is tölthetsz otthon minőségi időt tanulással és közös játékkal. A STEM-tevékenységek (a tudomány, a technológia, a mérnöki ismeretek és a matematika négy tudományának egy vagy több területére koncentrál) szórakoztató játékidőbe foglalása egyszerűbb, mint gondolnád, és nagyszerű módja annak, hogy minőségi időt tölts együtt nagyobb gyermekeddel.

  • Találj ki új hobbit magadnak

Újabb álmos vasárnap? Ma van az a nap, amikor kipróbálhatod az etióp ételeket, részt vehetsz egy baletten, vagy egy festőórán - vagy bármin, ami jólesik. Amikor a kutatók 25 éven keresztül nyomon követtek 7500 embert, azt találták, hogy azok, akik többet unatkoztak, nagyjából kétszer nagyobb eséllyel haltak meg szívbetegségben.