A csirkeszárny térhódítása Vietnámban

2022.05.02

Szeretek újdonságokat kipróbálni a konyhában, ezért előszeretettel olvasok újdonságokat a gasztronómia világából. Bár felnőtt fejjel igyekszem mellőzni a gyorséttermeket, gyermekeim kérlelő tekintetének néha kénytelen vagyok engedni. Egyik kedvencük a KFC, amellyel kapcsolatban az alábbi érdekességre bukkantam:

Vietnám, saigoni gyorséttermi táját a KFC uralja. Az amerikai sültcsirke a város minden fő artériáján megtalálható. A KFC hihetetlenül népszerű a vietnami fiatalok és a feltörekvő középosztály körében, mert a modernitást és a nyugati ízlést képviseli (nem tévesztendő össze a jó ízléssel). Az éttermeik elegánsak és tágasak, légkondicionáltak, és ingyenes parkolást és Wi-Fi-t kínálnak - olyan szolgáltatások, amelyek egyre fontosabbak a helyiek számára és ha jól tudom, az eredeti recept egy cseppet sem változott.

Azonban, Saigon 3. kerületi Su Su éttereme a vietnami sült csirkére specializálódott, amely állítólag sokkal ízletesebb, de nem vonz olyan tömeget, mint kellene. A Su Su csirkéjében az a különlegesség, ahogyan sütik. Apró lyukas fém tálcáról forró zsírt "szabadítanak" a szárnyakra és a combokra, amelyet a szabadban készítenek el. Ennek köszönhetően az étterem körül bódító pirított illatú levegő kering. Ezzel az egyedülálló sütési technikával ropogós bőrű csirkét és porhanyós húst kapunk. A sült csirkét egy gombóc "com do"-val tálalják, amely enyhén paradicsom ízesítésű rizs, "rau ram"mal (vietnami koriander) és egy szelet friss paradicsommal és uborkával. Lehet hozzá kérni szójaszószból és fokhagymából készült sós mártogatós szósz is, amely még tökéletesebbé teszi a csirkét és a rizst.