A legjobb illóolajok a gyulladások ellen

2022.09.30

Alkalmazd ezeket a tinktúrákat, ha ízületi vagy izomfájdalmat érzel

Elég kellemetlen, mikor váratlan fájdalmat tapasztalsz az izmodban vagy az ízületeidben. De szerencsére van egy mindig bevethető természetes gyógyír, amit a tünetek csillapítására használhatsz: az illóolajok. Ezek a tinktúrák köztudottan rengeteg problémán segítenek (többek között az álmatlanságon is), így nem meglepő, hogy a szervezetben lévő gyulladások csökkentésére is használhatjuk őket.

Az illóolajok kétféleképpen hatnak

Az illóolajok koncentrált növényi esszenciák, amelyeket mechanikus préselés vagy desztilláció útján vonnak ki. Ezek a növények kémiai vegyületeit tartalmazzák és számos terápiás előnyük ismert. Végső soron két fő módja van az illóolajok élvezetének: aromásan vagy helyileg. Amikor belélegzed az illóolajokat, azok a szaglórendszeren keresztül jutnak el a limbikus rendszerbe (az agyunk azon területe, amely az érzelmekért és a memóriáért felelős; ez kommunikál az idegrendszerünkkel). Amikor az illóolajokat helyileg alkalmazzuk (ami hígítást igényel), azok beszivárognak a bőrbe.

A kakukkfű, a szegfűszeg és a borsmenta a legfontosabb illóolajok, amelyekről tanulmányok kimutatták, hogy gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek

Egy amerikai tanulmány szerint az olyan illóolajok, mint a kakukkfű, a szegfűszeg és a borsmenta bizonyítottan segítenek a gyulladás csökkentésében. A kakukkfű igazoltan 75 százalékkal csökkenti a szervezetben a gyulladáskeltő enzimeket. A szegfűszeg egy eugenol nevű összetevőt tartalmaz, amely fokozza a véráramlást egy adott területen, és melegítő, nyugtató érzést kelt, amikor alkalmazzák. A borsmenta magas mentoltartalmának köszönhetően ennek ellenkezőjét teszi - hűsítő hatással van a gyulladt területekre.

A kevesebb néha több

Amikor illóolajok felviteléről van szó - különösen gyulladás esetén -, a kevesebb mindig több. Hígítsd fel őket egy vivőolajban (pl. olívaolaj) majd masszírozd be a keveréket a fájdalmat okozó területre - a könyöködre, a térdedre, egy meghúzódott combhajlítóra -, ahol fájdalmat tapasztalsz. Ezeket az illóolaj keverékeket akár naponta háromszor-négyszer is használhatod, vagy rövid távú problémák esetén gyakrabban is.

Az illóolajok használatának kockázata

  • Az illóolajok általában biztonságosak, azonban kisebb mellékhatások előfordulhatnak. Mindig hígítsd fel az illóolajat, mielőtt helyileg alkalmaznád.
  • Nyers illóolajok használata a bőrön irritációt és potenciálisan káros mellékhatásokat is okozhatnak. Bármilyen olaj használata előtt ellenőrizd a hígított olajat a bőröd egy kis részén (pl: a csukló belsején), hogy kiderüljön nem vált-e ki allergiás reakciót.