A NEM! szabadsága

2022.07.26

Nektek is ismerős az az érzés, hogy féltek valakinek nem-et mondani? Miért jelent nagyobb kihívást elutasító választ adni, ahelyett, hogy olyan dologra mondunk igent, amit önszántunkból nem szívesen tennénk? Valószínűleg az elutasítástól félünk. Sokunkat gyermekkorunktól kezdve arra tanítottak, hogy igent mondani helyes, és nemet mondani helytelen. Megtanultuk, hogy a "elvárásoknak" való megfelelés lehetővé teszi számunkra, hogy elkerüljük a konfliktust, a kritikát, tetszünk az embereknek, dicséretet kapjunk és bebizonyítsuk, hogy törődünk életünk fontos embereivel.

A nemet mondás joga azonban kitörölhetetlenül összefonódik a döntéshozatal képességével. Ha úgy érezzük, hogy korlátozottak a lehetőségeink és kénytelenek vagyunk igent mondani, még akkor is, ha ezt nem szeretnénk, akkor gyakorlatilag megfosztjuk magunkat a választástól. Nehéz önismereti út vezet oda, hogy ezt meglépjük, hogy igent mondjunk még akkor is, amikor kétségbeesetten nemet akarunk mondani, mert azt gyanítjuk, hogy mások elutasítanak bennünket a magabiztosságunk miatt. Azonban, ha vállaljuk a kockázatot, a jutalom, amelyet ezzel a kihívással szembenézve kapunk, a választás valódi szabadsága.

Amikor mások arra kérnek, hogy vállalj el egy feladatot vagy tegyél meg egy szívességet, alaposan fontold meg a kéréseiket. Ha úgy érzed, hogy igent kell mondanod, gondold át, hogy a jóváhagyás vágya miatt engedsz-e, vagy azért, hogy elkerüld a rosszallást. Emlékeztesd magad arra, hogy a nemet mondás képessége a jólét fontos aspektusa, mivel ez azt jelzi, hogy megérted energiáid, tehetséged és időd valódi értékét. Miközben megtanulod kifejezni személyes erődet azzal, hogy nemet mondasz, felmerülhet benned a gondolat, hogy negatívan válaszolsz sok vagy egyre több hozzád intézett kérésre. A "nem" szó akár az alapértelmezett válasz is lehet egy ideig. Ez is rendben van! Ha azonban látod, hogy az élet így is megszakítás nélkül halad előre, kényelmesebben fogsz nemet mondani, és ez egyensúlyba hozza a döntéseid meghozatalát.

Semmi baj nincs abban, ha elfogadod mások kéréseit, feltéve, hogy ezek a kérések nem sértik egészségedet vagy boldogságodat. Ne feledd: csak akkor fogsz tudni a legnagyobb magabiztossággal, őszinteséggel és lelkesedéssel igent mondani, ha úgy érzed, jogod van nemet mondani. Noha az igen kimondásnak szinte mindig megvan a gyümölcse, hiszen jól érezheted magad a pozitív visszajelzésektől, de csakis akkor, ha saját önszántadból és értékrendeddel való megegyezésből gyökerezik.