A szex ugyanolyan fontos, mint az alvás?

2022.06.25

Bizonyára minden halandó ember érzi, hogy a szexuális kapcsolatok milyen energetikai és fizikai változásokat hoznak létre a testünkben. A kémia, amit érzünk, tényleges változást jelent a vérünk összetevőjében, ami aztán üzeneteket küld az agyunkba. Ez nem valamiféle illúzió. A szex révén a test feltöltődik azzal, amit a régiek életerőnek hívtak - ez az egészség, a vitalitás és a táplálék erőteljes forrása.

Természetesen, a szex nem csak a testünket táplálja, hanem a romantikus kapcsolataink legfőbb motivátora. És sajnos, ennek fordítottja is igaz. Ha nem működik megfelelően, az egészségünk és a partnerünkkel való kapcsolatunk is drámaian megromolhat.

A fittség, kiegyensúlyozottság, a fizikai- és érzelmi egészség és az intim együttlétek közötti összefüggések keresésében a kínaiak már 3000 évvel ezelőtt nagy felfedezéseket tettek. Felismerték, hogy a testen átáramló életerőre hogyan hat a szex, és ez hogyan befolyásolja a test összes többi szervét. A jó és rendszeres együttlét fenntartja a szervek megfelelő működését, ezzel szemben a szexuális élet hiánya negatív dominóhatást vált ki a testben.

A kínai orvoslás szerint a máj irányítja az érzelmeket (nem a szív), és a májba irányuló életerő a nemi szerveken keresztül jut el. Ha a nemi szerveken keresztüli áramlást nem támogatja a szexuális stimuláció, a torlódás elzáródásokat okozhat, amelyek fizikai problémákká alakulhatnak.

Az eredmény? Egészségügyi problémák, fáradtság, a koncentráció hiánya, hangulati ingadozások és felgyorsult öregedés, ami tovább csökkenti a szexuális- és partnerünk iránti vágyat, ami aztán a kapcsolatunk romlásához vezethet.

Nézzük más megközelítésből: tudjuk és mindannyian tapasztaltuk, hogy az alvás nem időpocsékolás, hanem az általános egészségi állapotunk alapvető része. Amint csorbul pihenőidőnk hossza vagy minősége, egyből megérezzük. Fáradtságot, ingerlékenységet érzünk, könnyebben megbetegedhetünk, sőt akár még súlygyarapodást is tapasztalhatunk. Ha kellő figyelmet fordítunk alvásunkra, tüneteink varázsütésre eltűnnek.

Ugyanez a tendencia történik a pásztorórák csökkenésével. Egyszerűen senki nem engedheti meg magának, hogy "hanyagolja a szerelmeskedést", hiszen, egészségesebbnek, türelmesebbnek, motiváltabbnak és energikusabbnak érzi magát tőle.

Amíg nem értjük meg az egészség és az intimitás közötti kapcsolatot, hajlamosak vagyunk minden mást okolni a kiegyensúlyozatlanságunkért. A testünket nem erre tervezték, és a kapcsolatainkat sem.

"Finomhangolásként" különböző oldalakon érdekes információt találhatunk, hogy mi a különbség a férfiak és nők szexuális szükségletei között. Utána pedig már csak a képzeletünk szabhat határt... :)

Mottóm: Nem érteni a szexualitás erejét olyan, mintha az asztalon hagynánk az élet egyik legnagyobb ajándékát. Megfosztjuk testünket a jóléttől és az élet teljes minőségétől.