Az elegancia stílusjegyei - így öltözködj a hétköznapokban

2022.08.24

Neked mi jut eszedbe Audrey Hepburnről, Kate Middletonról és Jackie Kennedyről, az Egyesült Államok korábbi first lady-jéről? Nekem a tartás, a nőiesség, a magabiztosság és a kifinomultság. Pontosan ezekkel a szavakkal jellemezhetjük a klasszikus elegancia stílust. Nem véletlen, hiszen ők is ennek a képviselői, híres ikonjai. Megmutatták, hogy egy stílushoz öltözni nemcsak annyit jelent, hogy magunkra kapjuk az adott ruhadarabokat. Mit jelent a klasszikus elegancia? Milyen ruhák tartoznak a klasszikusan elegáns darabok közé? Nézzük meg!

A klasszikus elegancia stílusjegyei

Letisztultság, stílusosan nőies sziluett, színek harmóniája, részletek összhangja és kiváló minőség jellemzi a klasszikus eleganciát. A klasszikusan elegáns ruhák a nőies sziluettet hangsúlyozzák, ezért sok esetben a test vonalát követik, azonban nem túl szűkek és nem is túl bővek. Ugyanakkor klasszikusan elegáns ruhák szabásvonalára jellemző a részletek összhangja is. Ez azt jelenti, hogy például egy test vonalát követő felsőrészhez tartozhat egy loknis, bő szoknya is. A lényeg a részletek harmóniája, amely a feminin lágyságot és a magabiztos nőiességet egyszerre hangsúlyozza.

A különböző darabok többnyire azonos színűek, ha különbözőek, akkor pedig abszolút színharmóniában vannak egymással. Többnyire nincs rajtuk nyomat, de vannak kivételek,mint például a pöttyös, a tyúkláb, vagy a virág minta is szóba jöhetnek az elegáns stílus keretein belül.

Élénk színeket is bátran választhatsz, azonban, ha élénk színeket választasz, akkor ne viselj két eltérő színnél többet, és természetesen - talán mondanom sem kell - a két színnek harmonizálnia kell egymással.

A teljes megjelenés számít

Többről van szó, mint a megfelelő ruha kiválasztása. Fontos, hogy tudj szettben és megjelenésben gondolkodni, aminek fontos része az ékszer és a smink is. Az előbbi esetében aranyszabály, hogy a kifinomult ékszerek a legelegánsabbak és mindenhez jól illenek. És még valami: ne keverd őket! Ha arany gyűrűt szeretnél felvenni, akkor arany nyaklánc, karkötő és fülbevaló dukál mellé.

A klasszikus elegancia non plus ultrája a kis fekete ruha

Coco Chanel kincset érő divattanácsa mellett most Karl Lagerfeld szavai jutottak eszembe:

"Senki sem alulöltözött vagy túlöltözött egy kis fekete ruhában."

A kis fekete ruha is egy olyan darab, ami minden nő ruhatárában ott kell, hogy legyen. Eleganciája és sokoldalúsága miatt bármilyen alkalomra tökéletes. Vegyél csak példát Audrey Hepburnről, aki ízig-vérig nőként viselte a saját kis fekete ruháját.

Egy kalap, egy napszemüveg, egy fekete cipő és máris úgy nézel ki, mintha egy filmből léptél volna elő. A kis fekete ruha csodája, hogy ezek nélkül a kiegészítők nélkül is titokzatossá és lenyűgözővé teszi a megjelenésed, mint egy igazi díva.

Klasszikus elegancia a munkában

A klasszikus elegancia híve vagy, de nem tudod, mit vegyél fel ebben a stílusban a munkába?

Ha alapul veszed a klasszikus elegancia a stílusjegyeit akkor nem lőhetsz mellé a választásban. Arra is ügyelj azonban, hogy a klasszikus eleganciát képviselő nő nem mutogatja a combjait. A klasszikus eleganciára jellemző visszafogottság miatt - és persze az üzleti etikettet figyelembe véve - sem lehet túl rövid a ruhád. Vagyis: a választott ruha minimum a térdedig érjen (figyelembe véve azt is, hogy amikor leülsz, a ruhád feljebb fog csúszni, és akkor se legyen rövidebb, mint térd felett 5 cm.)