Az ősz íze a thai sütőtökkrémleves

2022.09.02

Ősz egyik legfinomabb étele a sütőtökkrémleves. Ezerféleképpen el lehet készíteni ezt az ételt és nem is annyira bonyolult. A hagyományos ételekkel nem szeretek kísérletezni, de egyébként igen, így én most a thai verziót választottam, ami igazán keleties ízzel bír, ráadásul laktózérzékenyek is fogyaszthatják.

Hozzávalók:

1 ek olíva olaj

1 ek sótlan vaj

1 közepes fej hagyma

1 fokhagyma gerezd

1 ek aprított friss gyömbér

1,5 ek thai vörös currykrém (vagy por)

40 ml kókusztej (cukormentes)

250 ml húsleveslé

60 dkg sütőtök, hámozva, kockázva

1 tk tengeri só

¼ tk őrölt bors

friss petrezselyem a díszítéshez


Elkészítése:

Megmossuk a sütőtököt majd meghámozzuk, és eltávolítjuk a magokat. A vajat hevítsük fel és rakjuk rá a hagymát. 5 perc után adjuk hozzá a fokhagymát, a gyömbért és pároljuk 1 percig. Adjuk hozzá a curryt a kókusztejet, a húslevelét, a sütőtököt és a sót, borsot.

Forraljuk, amíg a sütőtök megpuhul - kb. 10 perc - majd turmixoljuk össze botmixerrel. Díszítsük petrezselyemmel.

Tudtad, hogy a sütőtök nemcsak finom, de nagyon egészséges is? A kalcium, mangán, cink, vas, réz, foszfor, C-vitamin, biotin, karotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír. A most oly aktuális megfázásos, meghűléses betegségek esetén is enyhíti a tüneteket.

Jó étvágyat kívánok hozzá!