Élet a nyaralás után/helyett...

2022.07.27

Ahogy közeledik az utazás vége, azon gondolkodom mindig, mitől olyan más ez az időszak. Egyrészt, benne van az újdonság varázsa, szép látnivalók, de van benne egy másik érzés is... egyfajta nyugalom. Amelyet azonnal elveszítek, ahogy hazaértünk. Lehetséges újra átélni ugyanazt a teljesen ellazult állapotot, amit nyaralás közben tapasztaltunk, otthonunk falai között is? Vagy az is lehetséges, hogy a nyugalom érzése, amelyet a vakáció során érzünk, inkább belőlünk fakad, mintsem a helyből, ahol tartózkodunk. Olyankor ugyanis engedélyezzük magunknak, hogy a nyaralásunk közben jól érezzük magunkat és lazítsunk. Olyan jó lenne, ha a saját otthonomban is ugyanezt a nyugalmat érezném, még akkor is, ha napi rutin feladataimat ellátom.

És nem azon aggódni, hogy mi lesz, ha idén nem tudunk nyaralni...? Miért ne tudnám átalakítani az lakóhelyemet egy kellemes nyaralóhellyé?

Valahogy megszokottá vált az a gondolat, hogy a kikapcsolódást az otthonon kívül lehet a legjobban élvezni. Ennek eredményeként hónapokat töltünk azzal, hogy keményen gyűjtögetünk egy egyhetes vakációra, várjuk az indulás időpontját, stresszelünk az utazással járó feladatokon, és ritkán értékeljük teljes mértékben azt a szabadidőt, amellyel rendszeresebben megajándékozhatnánk magunkat.

Lakásunkat frusztráló helynek érezhetjük, mivel a legtöbb túlélési feladatot ott oldjuk meg. Pedig, a nyaralás során érzett nyugalmat könnyen újraélhetjük, ha olyan légkört teremtünk, amely segíti a pihenést

Először is szabaduljatok meg attól a gondolattól, hogy a rendetlenséget azonnal meg kell szűntetni. Tudom, nem egyszerű feladat, különösen a rendmániásoknak, de erősítsétek meg magatokban, hogy a relaxáció ugyanolyan létfontosságú, mint a táplálkozás. Ezután teremtsetek nyári hangulatot. Hallgassatok zenét, ami például egy szeretett nyaralóhelyre emlékeztet, így vakációs életérzésbe kerülhettek. Egy trópusi ital egzotikus íze vagy a kedvenc égtájad ételének fűszere nyugodtabb lelki állapotba hozhat. Végül tedd félre a feladataid és határozd el magadban, hogy csakis azt csinálod, amit igazán élvezetesnek tartasz. A teendőid várni fognak, amíg felteszed a lábad és gyönyörködsz a belülről jövő békédben.

Ha nem megy könnyen, hogy eltereld a figyelmed a kísértésről, hogy visszatérj a megszokott napirendedhez, gondolj arra, hogy a pihenés kerüljön dobogós helyre a tennivalóid listáján. Megérdemled, hogy időt szánj és törődj magaddal, még az élet mozgalmas időszakaiban is! Bár lehet, hogy nem mindig tudsz megszabadulni az összes kötelezettségtől, de, 1-1 órát akár fix programként is beírhatsz a naptáradba ÉN-időnek, hogy visszanyerd a lelki békédet.