Emésztést segítő élelmiszerek

2022.12.12

A hétköznapokban a könnyű ételeket próbálom előtérbe helyezni, így karácsony környékén a hagyományos, zsírban bő, nehéz ételek, mint a rántott ponty, halászlé megterhelik a gyomrom. Utána néztem, milyen ételekkel tudnám kiegészíteni az ünnepi menüt, hogy a sok finomság ne legyen kellemetlen.

Az emésztőenzimek elengedhetetlenek a megfelelő gyomorműködéshez és a tápanyagok felhasználásához. Testünkben számtalan enzim dolgozik, amelyek több ezer biokémiai reakciót irányítanak, amelyek egészségesen tartanak bennünket. Sajnos a legtöbb enzim, amely általában a friss és nyers növényi élelmiszerekben található, melegítés hatására elpusztul. Az emésztőenzimek hiánya, valamint a gyomorsav elégtelen termelődése, tápanyagok felszívódási problémához és számos kellemetlen állapothoz vezethet. 

Íme pár emésztést javító élelmiszer, amit könnyen beépíthetsz a karácsonyi ételekbe. Persze, attól még módjával kell élvezni az ünnepi nyalánkságokat!

Méz

A méz számos emésztőenzimet tartalmaz, beleértve a diasztázt, amilázt, invertázt és proteázt. Ügyeljen arra, hogy nyers mézet vásárolj, ha az emésztést elősegítő egészségügyi előnyeit keresed. A feldolgozott mézet gyakran melegítik, és a magas hő tönkre teheti az emésztőenzimeket.

A tél úgyis a tea-szeánszok időszaka. Itt is fontos, hogy langyos italba keverd bele. Én például a kávét is néha azzal iszom.

Gyömbér

Egyre több karácsonyi recept tartalmaz gyömbért, így könnyen beillesztheted a menübe.

A gyömbér a zingibain nevű emésztőenzimet tartalmazza, amely egy proteáz. Elősegítheti az emésztést azáltal, hogy elősegíti az élelmiszerek gyorsabb mozgását az emésztőrendszerben, és fokozza a szervezet saját emésztőenzim-termelését.

Kiwi

A tél egyik kedvenc gyümölcse a kiwi. Nassolás gyanánt fogyassz el egyet és nemcsak falánkságodat, de a gyomrodat is kielégíted!

A kiwi tartalmazza az aktinidain emésztőenzimet, amely segíti a fehérjék megemésztését. Ezenkívül, fogyasztása enyhítheti az emésztési tüneteket, például a puffadást és a székrekedést.

Banán

Nem mindig kívánom magában enni a banánt. Viszont, télen szeretem házi készítésű turmixokkal pótolni a rostbevitelt, aminek elengedhetetlen része a banán. Így, az érettebb darabokat is fel tudom használni.

A banán amilázokat és glükozidázokat tartalmaz, két enzimet, amelyek az összetett keményítőket könnyen felszívódó cukrokká emésztik. Aktívabbak, ahogy a banán elkezd érni, ezért a sárga banán sokkal édesebb, mint a zöld banán.

Kefír

A kefír magában is finom és nagyszerű mártogatósokat lehet belőle készíteni.

Ez egy fermentált tejital, amely számos emésztőenzimet tartalmaz, beleértve a lipázokat, proteázokat és laktázokat. Ezek az enzimek lebontják a zsír-, fehérje- és laktózmolekulákat.

Csírák

A csírák amellett, hogy magas rosttartalommal rendelkeznek, megkönnyítik a tápanyagok felszívódását is az emésztőrendszerben, mivel ezek 30-szor magasabb emésztőenzimeket tartalmaznak, mint más egészséges ételek!