Gluténérzékenység és kiemelkedő sportteljesítmény

2023.02.21

Mindkét információt egy személyre szabott tesztből tudtam meg. Az elsőnek nem nagyon örültem, a másodiknak viszont annál inkább!

Mindig is fontos volt számomra az egészséges életmód. De, eddig megérzésből csináltam. Azonban, bármennyire is igyekeztem helyesen táplálkozni, éreztem, hogy valami nincs rendben. A folyamatos diszkomfortérzés nap-mint-nap jelentkezett.

Ezért nyakamba vettem az internetet és végül egy személyre szabott táplálkozási és fitnesz-teszt mellett döntöttem. A szimpátiámat az nyerte el, hogy nem általános tanácsokat kaptam, amelyek vagy vonatkoznak rám, vagy nem, hanem a saját genetikai adottságaimat vizsgálták meg. A genetikai tényezők ugyanis meghatározzák az anyagcsere-folyamatainkat és az ételek iránti érzékenységünket. Egyes gének például hatással lehetnek arra, hogy miként dolgozzuk fel a tápanyagokat, és milyen befolyással vannak azok az egészségünkre. A teszt az étel-intoleranciákra- és preferenciákra, valamint az egyes vitaminok felszívódási minőségére is választ ad.

Az egyensúlyhiányok azonosításával a - közel 30 oldalas - személyre szabott nutrigenomikai teszt segített a vitaminszükségleteim és a megfelelő étrendem kialakításában. Ezzel megelőzhetek olyan krónikus betegségeket, mint például a cukorbetegség, szívbetegség és elhízás.

Ami fantasztikus volt számomra, hogy a nutrigenomikai teszttel azonosítani tudom az erősségeimet és gyengeségeimet például a sport területén is. Ez lehetővé teszi, hogy olyan edzéstervet kövessek, amellyel optimalizálni tudom a teljesítményemet. Bár, nekem nincsenek verseny-ambícióim (sportolóknak ez még fontosabb lehet), de jó érzés tudni, hogy amit csinálok, az valóban hasznos a szervezetemnek.

Ez az ok-okozat összefüggés, az elérhető célok, csak tovább erősítik egymást. Hiszen, látom a táplálkozási- és sporteredményeimet, és ez olyan pozitív változásokat okoz az életemben, ami még inkább ösztönöz.