Göndör vs. egyenes?

2022.06.27

Persze, tudom... mindenki pont az ellenkezőjét szeretné, mint amivel a természet megáldotta. De, ha megvalósítható mindkét verzió, észrevettétek, hogy más személyiségek vagytok göndör hajjal, mint egyenessel? Én legalábbis mindig így érzem. Olyannyira, hogy megvan már a rutinom arra, hogy milyen ruhához, milyen stílusú legyen a hajam. Éppen ezért, utánanéztem, hogy vajon van-e bármilyen tradicionális vagy spirituális megkülönböztetés a hajszálak "görbületi ívével" kapcsolatban:

A göndör haj egy vidám, melegszívű és nyitott személyiséget szimbolizál. Ha göndör hajad van, bátornak, szókimondónak és spontánnak tekintenek. A hullámos hajú emberek nagyobb valószínűséggel kérdőjelezik meg a tradicionális felfogásokat és normákat. 

Mottójuk így ez lehet: "Ünnepeld egyediségedet, és értékeld a gyökereidet."

Egyes megközelítések szerint a göndör haj a termékenység szimbóluma. Leginkább azért, mert a déli népekhez köthető (ez alól Skócia és Írország elég jelentős kivétel), ahol szélesebb csípővel is társul. A többit pedig már mindenki ki tudja következtetni :)

Az 1700-as, 1800-as és még az 1900-as években is a göndör haj csábítását mindenhol felismerték és viselték, de akkor még nem a természetes göndörség volt a divat. A fürtök mindig mesterségesek voltak, és a naturálisan göndör hajviseletű nőket ápolatlannak, szegényebbnek tartották és lenézték.

A haj a fizikai erőt és a férfiasságot szimbolizálja; az ember erényei és tulajdonságai állítólag a hajában és a körmében összpontosulnak. Az ösztönök, a női csábítás és a fizikai vonzalom szimbóluma. További érdekesség a hajtípust illetően, hogy az öröklődés tekintetében a göndörség domináns tulajdonság. Tehát ha az egyik szülő a göndör hajú gént, a másik pedig egyenes hajú gént ad át, akkor valószínűbb, hogy születendő gyermekük haja valamilyen göndör mintázatot kap.

Kutatások szerint, többen részesítik előnyben a göndör hajat az egyenes hajjal szemben. Bár a szépséget mindenki másképp látja, egy dolog biztos: a göndör hajat mostanában egyre jobban szeretik. A StyleCaster felmérése szerint meglepő, de a férfiak 58%-a úgy gondolja, hogy a göndör haj szexisebb, mint az egyenesre vasalt verzió.