Hogyan tanítsuk gyermekeinket pozitív gondolkodásra?

2022.09.09

Sokáig szenvedtem a negatív gondolataimtól. Valahogy először mindig a rossz jutott az eszembe. Majd annyira elegem lett belőle, hogy változtatni akartam rajta. És hát ezen senki más nem tud, mint én magam. Hiszen, a pozitív kommunikáció minden egészséges kapcsolat elengedhetetlen része. Kiépíti a kölcsönös tiszteletet, bizalmat és ápolja az önbecsülést. Szülőként ebben még nagyobb felelősségem van. A gyermeknek, a szülőhöz való kötelékéből indul ki minden későbbi kapcsolat. Így most tudatosan arra törekszem, hogy gyermekeimnek át tudjam adni a pozitív gondolkodás és kommunikáció alapjait, amit a későbbiekben hasznosíthatnak életük folyamán. Ez a célom!

Pozitív gondolkodás

Sajnos, sok időt töltünk azzal, hogy olyan dolgokon gondolkozunk, amelyek rosszul sülhetnek el. Ha ezt tesszük, ezek a dolgok elsöprőnek tűnhetnek, majd aggodalomhoz és stresszhez vezethetnek. De ha megtanulunk pozitívan gondolkodni, észrevenni és értékelni a jó dolgokat, saját életünket könnyítjük meg.

A pozitív gondolkodás tudatos gyakorlásával rászoktathatjuk gyermekeinket arra, hogy értékeljék azokat a dolgokat az életükben, amik jól működnek.

Mi az a Self-Talking?

Bár nem mindig vagyunk ennek tudatában, de időről időre mindannyian beszélünk magunkhoz. Az önbeszéd szellemi életünk központi eleme. A magasabb mentális funkciókhoz kapcsolódik, beleértve az érvelést, a problémamegoldást, a tervezést, a figyelmet és a motiváltságot.

Az önbeszéd a fejben (titkoltan) vagy hangosan (nyíltan) beszéd önmagunkhoz. Olyan kijelentéseket foglal magában, amelyeket inkább önmagunknak mondunk, mint másoknak, általában önszabályozásra, nem pedig kommunikációra koncentrálódnak. Ezek az automatikus gondolatok lehetnek pozitívak vagy negatívak. Gyakran fejeznek ki gondolatokat, hiedelmeket, értékeket és attitűdöket a világról és önmagunkról.

Hogyan vezethetjük rá gyermekeinket a pozitív gondolkodásra?

Gyakorlatok, tippek a hétköznapokra:

1. A hét kiemelkedő élménye

A héten minden nap szánjunk 10-15 percet arra, hogy írjanak le három dolgot, ami jól esett, mosolyt csalt az arcukra és indokolják meg, hogy miért. Ezek akár olyan egyszerű események is lehetnek, mint például "A legjobb barátom adott nekem egy csokit". Vagy lehet egy jelentős esemény - például "ötös lett a matek dolgozatom".

Minden jól sikerült dolog alá írja le, hogy mit tett ennek érdekében. Például: "A legjobb barátom adott nekem egy csokit" akkor ilyet írhat alá: "Segítettem neki cipelni a táskáját".

Próbáljátok ki egy hétig. Nálunk bevált. Először talán furcsának tűnhet, de gyakorlással könnyebbé válik.

Ha ezt a "rituálét" kisebb gyermekkel kezditek, segíts neki ötletet adni. Ha még nem tudnak írni, rajzolhatnak képeket az örömteli dolgokról, például egy Lego építményről.

Az idősebb gyermekeknél és tinédzsereknél előfordulhat, hogy több hullámvölgyön mennek keresztül, mint korábban, így lehetnek olyan napok, amikor nehezebben tudnak pozitívan gondolkodni. Néhány gyengéd bátorítás segíthet. Előfordulhat például, hogy Neked kell emlékeztetned, hogy befejezett egy trükkös feladatot, vagy segített néhány házimunkában.

2. 3 kérdés - 3 válasz a nap végén

Nálunk ez nagy kedvenc. Ha esetleg elfelejtem, már hiányolják. Az egész napos rohanás és nyüzsgés után, este a lefektetésnél, az elköszönésnél "nyílnak" meg. Ilyenkor jönnek elő az aznapi történetek, örömök-bánatok. Ezért, hogy minden ki legyen beszélve minden este 3 kérdésre adnak választ:

  • Mi az, ami örömöt okozott ma?
  • Mi az, ami bánatot okozott ma?
  • Mit tanultam a mai napból?

3. Motivációs meglepi-üzenetek

Könnyű beleesni az élet bilincseibe és demotiváltnak érezni magunkat. Ilyen az élet. Legyen minden napnak mélyreható gondolata. Egy motivációs idézet frissítő hatással lehet a pszichére. Ez különösen igaz a gyermekekre, akik megérdemlik, hogy egész nap motiváltak és inspiráltak maradjanak!

Összegyűjtöttem jó pár idézetet és kis papírokra írtam őket, majd elrejtem az uszonnás dobozukban. Ezeket variálom naponta. Azt hiszem, ez a szokás megváltoztatta őket, nagyobb önbizalmat keltett bennük. És bár a cetlik egyre viseletesebbek, mindennap vigyáznak rájuk és visszahozzák őket! :-)

Íme egy lista a nap legjobb gondolatairól, amelyekre esküszöm!

"Üdvözölj minden napot meleg mosollyal, hogy új gondolatokat és erőt hozzon."

"Amikor hiszel magadban, már a munka felét elvégezted."

"Mindig úgy bánj másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled bánjanak."

"Mindig légy kedves az állatokhoz."

"A hozzáállásod és a perspektívád határozza meg azt az irányt, ahová el akarsz menni."

"Ne stresszelj olyan dolgok miatt, amelyeket nem tudsz irányítani az életben."

"Éld meg minden napodat a legteljesebb mértékben."

"A tetteidnek mindig lesznek következményei."

"Tanulj valami újat ma."

"A jó gondolatok boldoggá teszik az embert."

"Ha van álmod, soha ne engedd el, hajszold a végsőkig."

"Tedd magad versenytársadnak, törekedj arra, hogy jobb legyél, mint tegnap, és megtalálod az élet igazi esszenciáját!"

"Te okosabb, bátrabb és sokkal erősebb vagy, mint gondolnád."

"Olvas. Olvass minden nap. És nem csak a könnyű dolgokat, mert lehet, hogy könnyen felfogható, de nem segít a növekedésben."

"A legrosszabb, amit adott helyzetben tehetsz, az a semmi."

"Soha ne arra törekedj, hogy beilleszkedjél, hanem arra, hogy kitűnj."

"Mindig legyenek céljaid az életben. Mind rövid, mind hosszú távú."

"Ne félj a hibáktól, tanulj belőlük és fejlődj!"

"Válassz egy feladatot, és hajtsd végre szokatlan módon."

"Igyekezz önmagad legjobb verziója lenni minden nap."

"Soha ne engedd el a benned lévő gyermeket."

"Ne feledd, semmi, de semmi sem lehetetlen."

"Bölcsen válaszd ki a társaságod. Fejlődj olyan emberekkel, akik segítenek a növekedésben."

"Mindig gondolkozz, mielőtt cselekszel és beszélsz."

"Soha nem baj segítséget kérni."

"Az álmaid megvalósításra várnak."

"Ne felejtsd el szeretni magad minden nap!"

"Ha az élet megadja neked a citromot, készíts egy kis limonádét, mosolyogj szélesen, és menj tovább."

"Nincs olyan boldogság, mint a szerelem és az, hogy szeretve vagyunk".