Igazi védelmet csak az okoseszközök nyújtanak

2022.08.13

A legtöbb magyar család augusztusban vág neki az akár többhetes nyári vakációnak, gyakran felügyelet nélkül hagyva a házat. Nem csoda hát, hogy ebben az időszakban aktívak a besurranó tolvajok is. Szerencsére az okoseszközöknek hála ma már minimálisra csökkenthetjük az illetéktelen behatolás esélyeit.

Vajon hogyan védekezhetünk hatékonyan a betörők ellen? A kérdés joggal merülhet fel, ha nyaralni indulunk, és egy időre őrizetlenül hagyjuk a házunkat.Magától értetődő, hogy ilyenkor tanácsos az értékeinket elrejteni, nehogy szemet szúrjanak a betolakodóknak, ahogyan az sem árt, ha egy szomszéd időről időre ránéz az ingatlanra. Indulás előtt érdemes kiüríteni a postaládánkat is, hiszen a gyorsan halmozódó reklámanyagok árulkodnak róla, hogy egy ideje már nem vagyunk itthon - emeli ki Csalami János, biztonságtechnikai szakértő."Manapság a rablók már ritkán törik be az ablaküveget, hiszen az nagy zajjal járna. A nyílászárók hatástalanítása ezzel szemben zajmentes. Jellemző, hogy a műanyag nyílászárók, így például a teraszablak zárszerkezetét olvasztják ki hátul, így ki tudják nyitni. Az egy ponton záródó ajtók végképp nem jelentenek kihívást nekik, pajszerral könnyen felfeszítik őket" - figyelmeztet a szakértő.Sok esetben előfordul az is, hogy az ugató kutyát kiengedik vagy kizárják a házból, rosszabb esetben altatót vagy mérget adnak a házikedvencnek - ami érzelmi szempontból mindennél nagyobb veszteség lehet a tulajdonosok számára.

Hogyan érdemes tehát védekezni a betörők ellen?


"Az alkalomszülte betörők jellemzően oda mennek, ahol se riasztó, se kamera, se egy 'távfelügyelettel védett ingatlan' tábla. Manapság ezek bírnak tényleges elrettentő erővel a betörőkkel szemben" - mondja a szakértő.Szerencsére ma már vannak olyan okosotthon-megoldások, amelyekkel a redőnyt akár távvezérelve is fel -és le lehet húzni, és a külső udvarvilágítás is időzíthető. Ezzel sokat tehetünk azért, hogy olyan hatást keltsünk, mintha folyamatos lenne az emberi jelenlét a ház körül.Az ideális megoldás ugyanakkor a riasztórendszer és a biztonsági kamera használata, aminek hála azonnal értesülünk bármilyen illetéktelen behatolóról. Ha pedig a társfelügyeleti szolgáltatással is élünk, akkor az intézkedő járőr azonnal ki is tud menni a helyszínre, ha valami gyanúsat észlel a ház körül, míg az internetkapcsolattal magunk is rápillanthatunk a kameránkra mobil applikáción keresztül."A távfelügyelet a leghasznosabb segítség, hiszen nekik a riasztástól számított 15 percen belül a helyszínen kell lenniük, és ellenőrizniük kell, mi volt a riasztás oka. Sőt, már lehet kérni jelenléti járőrözést is, ebben az esetben naponta akár többször is kimehet a járőr az adott területre" - zárja Csalami János.