Így küzdheted le könnyen az álmatlanságot

2022.03.14

Minden éjszaka rád talál az inszomnia? Mikor tudod, hogy le kell feküdnöd, már rettegsz, hogy nem tudsz majd elaludni? Ha a feltett kérdésekre a válaszod igen, akkor sajnos bizony alvászavarban szenvedsz, amit komolyan kell venni, különben hosszútávon problémák származhatnak belőle.

Íme 5 hatásos, bevált praktika, amik segítségével búcsút inthetsz az álmatlanságnak.

  • Ne vigyél be a hálószobába semmilyen technikai kütyüt

A hálóban nincs keresnivalója a tévének, a számítógépnek, táblagépnek vagy mobiltelefonnak. Elsősorban azért, mert a fényes kijelzők, képernyők becsapják az agyat, elhitetve vele, hogy nappal van, így még nincs ideje a lefekvésnek, emiatt kevesebb elalvást elősegítő hormon termelődik. Azt javasoljuk, hogy elalvás előtt egy órával ne nézz tévét, ne internetezz, mert így könnyebben álomba tudsz szenderülni. A készülékek fényes, kékes színt kibocsátó képernyője csökkenti az elalvást szabályozó melatonin hormon termelődését, ezért nehezebben megy az elalvás. Ha olvasni szeretnél lefekvés előtt, válassz inkább egy könyvet, mert kevésbé árt a pihentető alvásnak, mint az e-könyv.

  • Csak semmi koffein, alkohol

A kávéban, energiaitalokban lévő koffein nem az elalvás barátja, ahogy az alkohol sem biztosít nyugodt alvást. A kutatások alapján az ittas személyek gyorsan elalszanak, viszont pár óra múlva nagy az esély, hogy felébrednek, és már nem tudnak vissza aludni. Az alkohol egy időre leblokkolja az agyat, ami tulajdonképpen nem tekinthető igaz alvásnak.

  • Ne maradj az ágyban, ha nem tudsz elaludni

20 percnél több időt nem tölts az ágyban, ha nem tudsz elaludni. Ezt a szabályt azért fontos betartanod, mert ha minden éjszaka félórát, egy órát fekszel az ágyon, a mennyezetet bámulva, akkor az agyad összekapcsolja a dolgokat, és megszokja azt, hogy az ágyban fekvés egyenlő az ébrenléttel. Ezért, ha nem tudsz aludni, kelj fel, menj át a másik szobába, olvass valamit, vagy akár tornázhatsz is, a lényeg, hogy valami egészen mást csinálj, így terelve el az agyad figyelmét az álmatlanságról. Ha kicsit kizökkentetted magad, és az agyadat, menj vissza az ágyba.

  • Törekedj arra, hogy mindig ugyanabban az időben feküdj le

Tudom-tudom, ez nem könnyű, de fontos, még hétvégén is, mert így az agyadat hozzászoktatod, hogy este 11-kor elérkezett az alvás ideje. A szokás valóban nagy úr, ezért érdemes az elalvással kapcsolatban is egy jó szokást kialakítani, ami azt jelenti, hogy ugyanabban az időben kell lefeküdni.

  • Csak csínján a fűtéssel

A nyugodt alváshoz nem optimális a túl meleg helyiség, bár alvás közben a test enyhén lehűl, azonban a nagy meleg árt a pihentető alvásnak. Elég 18-21 fokra feltekerned a fűtést, mert ilyen hőmérsékletben könnyebben el tudsz majd aludni.