Így lesz szép a szobanövényed

2022.09.06

A lakásunk díszei a szobanövények, velük csempészhetünk otthonunkba egy kis természetet. Bevallom, nem vagyok egy nagy spíler szobanövény-gondozás terén, de mivel nagyon szeretem őket, kénytelen vagyok újabb és újabb praktikákat bevetni, hogy életben tartsam őket. Adok most pár tippet, amik nekem beváltak, hogyan maradjanak egészségesek a cserepes növényeim. Ha azt szeretnéd, hogy jól fejlődjenek, tápanyagokban gazdag környezetben kell lenniük, ahol elegendő vizet, napot és levegőt kapnak. Idővel azonban a növények sok tápanyagot és szerves anyagot használnak el a talajból, amely ezáltal kimerül, keménnyé válik és nem tartja meg jól a vizet és a tápanyagokat. Ahhoz, hogy szobanövényeid egészségesek maradjanak, át kell ültetni őket, hogy újra erőre kapjanak.

Milyen gyakran kell cserélni a talajt?

Ez nagyban függ a növénytől. A gyorsabban növő szobanövényeknek, például az afrikai ibolyának jót tesz az évenkénti átültetés. A lassabban növő növényeket, mint a kaktuszokat elég másfél-két évente átültetni.

Mikor kell cserélni a virágföldet?

A tavasz a megfelelő időpont a szobanövények számára, hogy friss földet kapjanak. Ebben az időszakban rengeteg napfény éri a növényeket, így a gyökerek jelentős mértékben növekedni fognak. Ilyenkor szükséges nagyobb cserépbe ültetni őket. Azonban az átültetés elengedhetetlen, amikor a növény kiszáradtnak tűnik és látható, hogy kinőtte a cserepet. Ha megöntözöd a növényt, és a víz a cserépbe folyik, az azt jelenti, hogy már nincs több szerves anyag a növényben, amely megtartja a nedvességet.

Mikor kell cserélni a cserepet?

Ha a növény méretét változatlanul szeretnéd megtartani, használd ugyanazt a cserepet, de cseréld ki a földet. Ha nagyobb teret szeretnél adni a növénynek a növekedéshez, használj új cserepet, amely legfeljebb egy-két centivel nagyobb, mint a jelenlegi. Ne kövesd el azt a hibát, hogy egy kis növényt túl nagy cserépbe ültetsz, mert a növény nehezen fog levegőt kapni.

Ezeket a talajtípusokat használd

Ami a növényeket boldogan és jól tápláltan tartja, az a virágföld, amely tőzegmoha, fenyőkéreg és perlit kombinációja. Soha ne használj kerti földet, mert túl sűrű egy cserepes növény számára. Ez agyagot vagy homokot tartalmaz, ami nem engedi a növényeket eléggé lélegezni, és nem jut elég oxigén a gyökerekhez, így a növényeid nem fognak virágozni.

Hogyan cseréld ki a növények talaját?

Ha készen állsz arra, hogy kicseréld növény földjét, az alábbi tippeket kövesd:

  • Kissé nyomd össze a jelenlegi cserepet.
  • Helyezd a kezed a talajra és fordítsd fejjel lefelé, hogy eltávolítsd a cserepet, így a teljes talaj a kezedben marad.
  • Óvatosan távolítsd el, ami könnyen lehúzható a föld tetejéről és oldaláról, ahol nincsenek gyökerek. - megjegyzés: Csak akkor tedd ezt, ha a talajt valóban ki kell cserélni, és nem csak a gyökér köré kell új réteget rakni.