Így sminkeljünk nyáron!

2022.08.03

Bármennyire nagy a hőség, számomra is fontos a jó megjelenés, még a strandon is. Azonban, az igazat megvallva, nem szeretem magam sminkelni a napozáshoz. A hiányérzetemet a szemöldököm diszkrét kiemelésével, vagány napszemüveggel és fülbevalóval valamint merész rúzzsal szoktam kárpótolni. Akik mégis a sminkelés mellett döntenek, összeszedtem néhány tippet, amit érdemes betartani, hogy a bőrük se lássa kárát. Így nyáron is tündökölhettek! :-)

Szép sminkhez elengedhetetlen a megfelelő alap!

A tartós smink alapja az, hogy a bőrünk megfelelő állapotban legyen, amikor az alapozót és a highlightert felvisszük. Nyáron, fokozottan igaz, hogy a gondos tisztítás, lemosás, hidratálás elengedhetetlen! Ehhez tisztítsuk meg alaposan az arcunkat, használjuk a megszokott lemosónkat, tonikunkat, majd válasszunk egy könnyű, vízbázisú, hidratálókrémet. Ezt a rutint reggel és este is ismételjük meg!

Fontos, hogy a bőrünket a melegben se hagyjuk kiszáradni, mert ha nem ápoljuk a tisztítás után, csak még több zsiradékot kezd el termelni, ez pedig szinte lehetetlenné teszi a tartós smink elkészítését. A smink felvitele előtt pedig mindig várjuk meg, amíg a krém teljesen felszívódik.

Védjük a bőrünket!

Nyáron, amikor jóval intenzívebb az UV-sugárzás, mint az év más időszakában, fokozottan oda kell figyelnünk bőrünk védelmére. Ezt megtehetjük úgy, hogy a szokásos alapozónk alá fényvédő krémet viszünk fel és úgy is, ha eleve olyan alapozót választunk, amely legalább 20 faktoros védelmet biztosít. Ha strandra, vízpartra megyünk, semmiképpen se legyen rajtunk vastag smink, ott inkább a fényvédelem legyen az első számú cél, és ha mindenképpen ragaszkodunk egy kis sminkhez, akkor használjunk színezett hidratálókrémet vagy színezett fényvédőt. Tegyünk fel egy kis szempillaspirált és szájfényt, hozzá egy jó napszemüveg, egy elegáns szalmakalap - ami nem mellesleg az erős napfénytől is megvéd- és máris kész a trendi strand-szett.

Amikor kell a smink

Vannak olyan alkalmak, amelyek megkívánják, hogy kifessük magunkat, de ilyenkor nem árt olyan sminket készíteni, ami nem folyik le öt perccel azután, ahogy kiléptünk a lakásból. Ehhez fontos, hogy az alap ne legyen túl nehéz, zsíros, hanem egy vizes hidratáló kerüljön a bőrünkre, mert ezen keresztül tud lélegezni a bőr. Erre tehetünk fényvédővel gazdagított alapozót. Érdemes a télen használt alapozót egy könnyedebbre cserélni, már csak azért is, mert a téli színünk nem biztos, hogy megegyezik a nyárival, illetve a bőrünk igényei is eltérnek a különböző évszakokban.

A nyár, a csillogó, barnaságot kiemelő highlighterek, bronzosítók időszaka, ezeket nyugodtan alkalmazzuk a dekoltázsunkon és vállunkon is! Kerüljük az erős szemhéjfestést, rajzoljunk inkább vízálló tusvonalat és használjunk vízálló szempillaspirált.

Púder mindig legyen nálunk!

A púder nagyon jó szolgálatot tehet, ha sminkünk átizzadt. Egy púderbe mártott ecsettel vagy szivaccsal könnyen felitatható a nedvesség és a csillogás az arcunkról - leginkább a T-vonalról, anélkül, hogy tönkremenne a sminkünk. Használjunk ásványi alapút, amely egyben ápolja is a bőrünket! Én nyáron annyira nem preferálom a hagyományos púdert, így sima vagy enyhén púderrel átitatott "zsírpaprít" szoktam vásárolni, ami nemcsak elfedi, de fel is itatja a felesleges olajosságot.

Rúzsozzunk bátran!

Míg a szemsminkben inkább a visszafogottságra törekszünk, addig a rúzsozás tekintetében ne fogjuk vissza magunkat. Arra figyeljünk mindenképpen, hogy napközben tegyünk fel UV-szűrős ajakbalzsamot, mert bizony a szájunkat is védeni kell a káros sugarakkal szemben. Nappalra jó választás a szájfény, a nedves hatású rúzs, estére jöhetnek a gazdagabb, krémesebb textúrájú, telt színű darabok.