Így védekezz tudatosan a hőség ellen!

2022.06.29

Idén is elérkezett a hőségriadók időszaka, ez az extrém meleg időjárás pedig nem csak azokat viseli meg, akik valamilyen betegségben szenvednek. A keringési panaszok, a nehézlégzés, a fáradékonyság és ingerültség is mind a nagy meleg számlájára írható. A súlyosabb problémák elkerülhetőek, ha segítesz a szervezetednek alkalmazkodni.

Pótold a folyadékot!

Az izzadástól rengeteg víz elpárolog, így ilyenkor nagyon fontos, hogy legalább 2,5-3 liter folyadékot megigyál. Azonban mindenképpen ügyelj arra, hogy ez ne cukros-szénsavas vagy alkoholos ital legyen. A legjobban az ásványvízzel jársz, hiszen ezzel az elvesztett ásványi anyagokat is pótolni tudod, de hasonlóan jó valamilyen gyümölcs vagy zöldséglé.

Igyál meleg italokat, zuhanyozz langyos vízzel

A hidegvíz mind külsőleg, mind belsőleg pont az ellenkező hatást váltja ki, mint amit várnánk tőle. Csupán az első pillanatban hűsít, az összes többiben viszont melegítésre fogja késztetni a szervezetet, mivel azonban a külső hőmérséklet is meleg, a következő válaszreakciód a tested részéről az izzadás lesz, hogy le tudja hűteni magát...ez így eléggé ördögi kör, nem? Válassz inkább egy hűsítő gyógynövényekből készült langyos gyógyteát (például menta, hibiszkusz, citromfű, ánizs) a jeges limonádék helyett, ezek segíteni fognak természetes módon felüdíteni magad.

Változtass az étkezéseden!

Ilyenkor az sem mindegy, mit eszel. A nehéz, zsíros, olajban kisütött, túlcukrozott vagy sós ételek helyett válassz könnyű salátákat, párolt halat vagy zöldségeket. A nyár igazi sztárja a görögdinnye, ami a magas víztartalma miatt kiválóan méregteleníti a vesét, sőt egyes kutatások szerint a keringési rendszerrel is csodát tesz. Fontold meg a vegetáriánus táplálkozást a hőség idején, és hanyagold egy kicsit a nehezebben emészthető húsételeket. Ellenben jót tesz minden olyan vízben gazdag zöldség, mint az uborka vagy a paradicsom.

Hűsítsd a lakásod!

Érdemes átvenni nyárra déli szomszédjaink szokásait és csak késő estétől kora reggelig szellőztetni. Utána zárkózz be, húzd be a sötétítőket, így mérsékelni tudod a meleg beáramlását a lakásba. Érdemes arra is figyelni, hogy az elektromos eszközök mind hőt termelnek, ezért, ha teheted, ne hagyj egyszerre sokat bekapcsolva. Bármennyire is vágysz a hidegre, próbáld meg a légkondit csak annyira letekerni, hogy ne legyen túl nagy különbség a kinti és a benti hőmérséklet között. A 20 fokra hűtött szoba után a szervezeted szabályosan sokkot kap, ha kimész a 35 fokba.

Gyors segítség

Ha nagyon meleged van, azonnal ható megoldás, ha a csuklódat, a tarkódat és a bokádat hideg vizes zsebkendővel borogatod, vagy egyszerűen a csap alá tartod, így viszonylag könnyen lehűthető a test. Hasonló hatást érhetsz el, ha reggelente langyos zuhannyal indítasz - a nagyon hideg víz ebben az esetben csak élénkíti a vérkeringést, amitől hamar meleged lesz.