Kutyagumi problémák

2022.07.03

Amint beköszönt a jó idő, a kardió edzéseimet igyekszem a szabadban végezni. Ahová magammal viszem leghűségesebb négylábú edzőtársamat is. Mi, csajok, fogjunk össze! :)

Természetesen, a nélkülözhetetlen fülhallgatómon kívül, kutyapiszok-gyűjtő zacskóval felszerelkezve indulok útnak! Igen, ám, de mihez kezdjek a "megtöltött" tasakkal. Pest megyei lakosként, sajnos szembesülnöm kellett azzal, hogy a közterületi kukák gyakorisága korántsem olyan, mint Budapest belvárosában.

Kicsit utánajártam, hogy országszerte és a nagyvilágban mi a helyzet kutyaürülék tároló ügyben.

Mi legyen a kutyagumival?

Szerencsésebb a helyzet a kertes házaknál, ahol lehet komposztálni, azaz újra hasznosítani. A környezetvédők is ezt tanácsolják, csak arra figyelmeztetnek, hogy ne kerüljön a veteményesbe a komposzt.Ennél bonyolultabb a helyzet egy lakótelepen, ahol mondjuk nincs speciális tároló, mert ellopták vagy kiszedték a gyűjtőzacskókat, vagy egyáltalán nem is szereltek ki. A gazdi vagy hazaviszi a piszkot, vagy kidobja a rendes kukába - ami nem megengedett, miután veszélyes hulladékról van szó -, vagy otthagyja. Láthatóan leginkább ez utóbbi a szokás (tisztelet a kivételnek).Ahol van kutyaürülék-tároló, akkor abba kell beledobni az erre a célra kihelyezett zacskó segítségével (már ha nem lopják el ezeket). Van olyan város, ahol csupán néhány tárolót helyezett ki az önkormányzat, a belvárosban, vagy a lakótelepeken. A kutyatulajdonosok nem minden esetben fognak kilométereket utazni, hogy megszabaduljanak a piszoktól, erre nem is lehet kötelezni őket. Arra viszont igen, hogy ne hagyják az utcán az ürüléket, azaz ne szemeteljenek. Minden városban van erre rendelet, a bírság pedig igen magas.

Országok, ahol még a kakiból is előnyt kovácsolnak

Az Egyesült Államokban, a massachusettsi parkban a kutyasétáltatók által összegyűjtött ürülékből kinyert metángázt alakítják át villamos energiává. Vagyis - kis túlzással - a kutyákból kipréselt "áram" fedezi a park közvilágítását.

Mexikóváros néhány parkjában, ha a gazdik a kutyapiszkot a megfelelő gyűjtőben leadják, jutalmul ingyenes wifi-hozzáférést kapnak.

Spanyolországban és Jeruzsálemben DNS-adatbankot hoztak létre a regisztrált kutyák nyálmintájából. Az adatbázis segítségével csapnak le az utcát szennyezetten hagyó állattartókra (az ürülékből vett minta elemzése és az adatbanki nyilvántartással való összevetése után). Miután megvan a "tettes eb", a gazdira pénzbírságot szabnak ki.