Nyár végi kertgondozási tippek

2022.08.24

Ugyan hamarosan véget ér a nyári szünet, de az előrejelzések szerint még nagyon sok időt tölthetünk kint a szabadban. Legyen szó egy nehéz munkanap után tartott kerti partiról, hétvégi szabadtéri grillezésről vagy egy spontán edzésről, a zöldterületen töltött idő valódi feltöltődést jelenthet. Az én udvarom nemrég készült el, ami nem csupán az esztétikum miatt fontos. Így, beleástam magam a kertgondozás rejtelmeibe, ugyanis a nagy gonddal ápolt zöldterület további előnyökkel szolgálhat:

 • Értéknövekedés: Tudtad, hogy a kertápolás jelentősen növelheti az ingatlan eladási értékét? A kertápolásra fordított idő és energia sokszorosan megtérülhet a magasabb eladási árnak köszönhetően.
 • Több szabadidős lehetőség: A lakók igénye szerint kialakított kert számos szórakozási lehetőséget tesz lehetővé. Fűszerkert, játszótér a gyerekeknek, kerti medence, focipálya, kötélhinta vagy finn szauna segítségével igazán otthonossá és élvezetessé teheted kerted.
 • Zöldségtermesztés: Amennyiben, saját kertedben lehetőség nyílik a zöldségtermesztésre, az nem csupán szórakoztató és pihenést jelentő tevékenység, hanem akár pénzmegtakarításra is alkalmas lehet. Én idén csak paradicsom és fűszernövény termesztéssel próbálkoztam, de a saját ízletes termésekkel még mindig nem tudok betelni! Vállalkozóbb kedvűek, vagy nagyobb kerttel rendelkezők padlizsán, tök, uborka vagy saláta termesztéssel is próbálkozhatnak.
 • Sportolási lehetőség: A zsúfolt edzőtermek helyett kertedet akár szellős és tágas jóga stúdióként vagy privát szabadtéri sportcentrumként is használhatod. Egy ápolt és gondozott kertben sokkal élvezetesebb a mozgás.

3 kertgondozási tipp a tökéletes kerti kikapcsolódásért:

1. Időspórolás automatikus öntözőrendszerrel

A zöld színben ragyogó gyep megőrzése nem könnyű feladat. A gyomirtás és locsolás magas energia- és időigényű kerti feladatok. Amennyiben a kert ápolását nem kertész végzi, akár heti több órát is igényelhet a gyep öntözése. A jó hír az, hogy a manuális feladat kiváltható automatikus öntözőrendszer telepítésével. Az automatikus öntözőrendszer legfontosabb előnyei:

 • Nem igényel felügyeletet, így az öntözést egyedül végzi el
 • Magas hatékonyságú, így csökkentheti a vízfogyasztást
 • Amennyiben kúttal is rendelkezel, még gazdaságosabban tudod üzemeltetni
 • Egyenletes öntözést tesz lehetővé
 • Programozható, így előre meghatározott időpontokban képes locsolni
 • A modern, automatikus öntözőrendszerek akár távolról is vezényelhetőek okostelefonra telepíthető applikáció segítségével

2. Kerti ösvények kialakítása

Esőzés után sár ragad a cipőd aljára a kerti séták során? Járólapok segítségével praktikus kerti ösvényeket hozhatsz létre. Így az esőzés utáni saras időben tiszta cipőtalppal érheted el a kert fontos részeit. Az alábbi tippeket javasoljuk a tökéletes kerti ösvény kialakításához:

 • Használj gyomírtót vagy ecetet a térkövek között! Ez segít a makacs gyomoktól való megszabadulásban.
 • Tervezd meg az ösvény pontos útvonalát! Célszerű a kert fontos pontjait összekötni!
 • A járólapok közötti réseket mulccsal vagy sóderrel érdemes kitölteni!

3. Őshonos növényfajok választása

A hazánkban őshonos növényfajok hatékonyabban alkalmazkodnak a helyi időjárási viszonyokhoz. Így ellenállóak a téli fagyokkal és a nyári forrósággal szemben. Az őshonos növényfajok beporzók számára is kedvezőbbek, mint a legtöbb egzotikus növény típus.