Stresszmentes Karácsony

2022.12.10

Hétvégéről hétvégére eggyel több gyertya ég az adventi koszorún, és ezzel egyenesen arányosan nő az aggódás is bennünk, anyákban, háziasszonyokban. Vajon idén mit fogok elfelejteni? Nálam is sorakoznak a listák a konyhában, a nappaliban az elkövetkezendő időszak teendőiről. Azonban, van egy fontos tényező. A karácsony nekem is a kedvenc ünnepem, így szeretném minél jobban kiélvezni! Erről beszélgetek Fodor Zsuzsanna, life coach-al.

Mi az, amitől szerinted a Karácsony nem feltétlenül csak az öröm ünnepe?

Szinte nincs olyan, akit a karácsonyi ünnepek valamely aspektusa ne töltene el szorongással, feszültséggel. Ki a főzéssel van elfogalalva, ki az ajándékokra görcsöl rá. De a szeretett család is épp elég aggódás forrása lehet. Ha már együtt vagyunk, ha már beszélgetünk, előjönnek sokszor régi történetek, viccelődés közben oda-odaszólunk egymásnak, akaratlanul is a másik érzékeny pontjára tapintva.

Pedig mind a korai sötétedés, a hosszabb esték szinte sugallják, hogy üljünk közel egymáshoz, bensőséges teret teremtve, figyeljünk egymásra, zárjuk ki a külvilágot - de ez ma sokkal nehezebb, mint régen.

A stressz és szorongás a mai kor velejárója? Régen mit csináltak az emberek? Ez így volt akkor is, nem?

Az az igazság az, hogy nem. Most olyan világ vesz minket körül, ahol több tízezerszeres információdömping éri az agyunkat. A környezetünk sokkal gyorsabban változott az elmúlt 100 évben, amint az evolúció azt lekövethette volna. 100 évvel ezelőtt az emberek légzése 75%-al volt lassúbb, mint ami a mai emberé. Mit jelent ez a stressz szemszögéből? Míg a 100 évvel ezelőtt élt rokonaink egyszer-egyszer élték meg a stressz fiziológiai jeleit, addig ma szinte folyamatosan stressz módban működünk. Testünk vált a két működés között, de alapvetően az egyensúlykereső működés lenne a normális, és néha lereagálni a minket érő stresszt, de ma folyamatosan krízis módban élünk, és néha képesek vagyunk átállni a nyugalmi állapotunkba.

Tudsz néhány olyan gyors, egyszerű stresszkezelési technikát, ami könnyen beépíthető?

Íme néhány tudományon alapuló bio-hack, ami segít visszazökkeni a harmonikus működésbe:

  • Felismerni, hogy stresszes vagy. Az agyunk, ha valamit fel tud címkézni, könnyebben tudja kezelni. Fontos ilyenkor egy kicsit akár belemeditálni, és kapcsolódni a testedhez, hogy hol érzed magadban fizikailag a stresszt. Befelé figyelni, és megérteni, hogy a testünk segít nekünk felismerni egy helyzetet. Egy Harvard Egyetemen végzett kutatás szerint, ha megértjük és elfogadjuk, hogy a stressz (mint fizikai tünetegyüttes) felhívja a figyelmet valamire, amivel dolgunk van, kvázi nem ellenségként tekintünk rá, annak hatása sokkal kisebb lesz ránk.
  • A légzés nagy fontossággal bír a stressz kezelésben. A gyors mellkasi légzés nem teszi lehetővé, hogy a fesztültséget kiengedjük, hogy a szerveink optimálisan működjenek, hiszen stressz reakció idején minden emésztéshez és kiválasztáshoz kapcsolódó, regenerációt biztosító szerv stand-by üzemmódba kerül, hogy a minket fenyegető veszélyre felkészülhessen, és inkább a szív kezdi el pumpálni a vért a végtagokba. Többen ismerik a BOX légzést (4 be, 4 szünet, 4 ki és 4 szünet). Ez is segít. Vagy beszívjuk a levegőt orron át a hasüregbe, ott tartjuk picit, és 8 számolásra lassan szájon át kifújjuk.
  • Másik kedvenc bio-hackem a hümmögés. A hangszálak megremegtetése felrázza a bolygóideget, ami segít lejönni a stressz működésről
  • Amikor mindenki otthon van nehéz megtalálni az én-időt, hogy feltöltődjünk. Aki szeret futni, és az időjárás megengedi, az egy nagyszerű módja, hogy elszökjünk kicsit. De télen nehezebb rávenni magunkat a mozgásra - pláne teli hassal. Én nagyon szeretem séta vagy otthoni rendrakás közben, fejhallgatóval különböző ingyenesen elérhető anyagokat hallgatni, például Louise Hayt hanganyagait vagy egyéb megerősítéseket. Ezek nem csupán kiszakítanak a nyüzsgésből, közben lehet tenni-venni is, de ami nagyon fontos, hogy feltöltenek, segítenek az agynak fókuszt adni.
  • Mindenkit bátorítok, hogy legyen újra gyerek, hacsak pár perc erejéig: vissza lehet hozni a gyerekkor ízeit, élvezni a fadíszítést, betenni azt a zenét, ami melegséggel tölt el (még ha a többieket kicsit idegesíti is), és akkora fát venni, amitől már nem lehet mozogni a nappaliban

Zárószó, jó tanács összefoglalásként?

Sokan nézünk nagy elvárásokkal a téli szünet és az ünnepek elé, és ritkán sikerül úgy pihenni, úgy kikapcsolódni, ahogy elterveztük, és már a terveinkhez képesti eltérés is frusztrációt eredményezhet. Egy egész évet nehéz behozni két hét alatt. Mindenkit arra bíztatok, hogy próbáljon meg a pillanatban lenni, nem nézni, hogy mi volt, vagy mi lehetett volna, nem arra reagálni, ami két éve történt, vagy ami történhet a jövőben. Ha arra figyelünk, hogy MOST mi van, ami elhangzik az mit jelent a mostban, és lehámozni róla minden más feltételezett értelmet, akkor könnyebben vesszük a máskor feszültségekkel teli szituációkat is.

Ér kikapcsolni kicsit, ér elbújni kicsit, ér meditálni. A repülőgépeken is a stewardess azt mondja, hogy mindenki először magára tegye fel a maszkot és csak utána segítsen másoknak.

További, tudatos ötletekről itt olvashattok: www.fodorzsuzsanna.com

Könnyed, hátradőlős, nevetésekkel teli napokat kívánok!