Tárkonyos tojássaláta
Az egész család nagy tojás kedvelő, így mindig rácsodálkozom, milyen mennyiségű tojás fogy el a hetek alatt. A gyerekeim ízlése megáll a szokásos keménytojásnál és rántottánál, de én szeretek újabb és újabb tojásos recepteket kipróbálni.
Ez a csodálatos tojássaláta-recept minimális időt igényel és
az eredmény "valami könnyű, de tartalmas". A kedvenc tojássalátás
szendvicseimből ihletet merítve a sárgáját enyhén folyósra, a fehérjét pedig
keményre próbáltam elkészíteni. A tojássaláta mesés ízű egy bébispenót "fészek"
és egy vastag szelet félbarna pirítós tetején.
- 8 nagy tojás
- 1/2 csésze majonéz
- 3 evőkanál finomra vágott medvehagyma (elhagyható)
- 1 1/2 evőkanál finomra vágott friss tárkony vagy ízlés szerint
- 2 teáskanál fehérborecet
- 1/4 teáskanál só vagy ízlés szerint
- 1/4 teáskanál fekete bors vagy ízlés szerint
- Vastag szelet ropogós kenyér
- Salátalevél (bébispenót, madársaláta, rukkola stb.)
A tojásokat hideg vízzel teli lábosba teszem és felforralom. Kikapcsolom a tűzhelyet, amint a víz forrni kezd, és hagyom a tojásokat három percig zavartalanul pihenni. Ezután lefedem a lábost és további két percig várok. A tojásokról leöntöm a forró vizet, majd jéghideget eresztek rá és így hagyom állni újabb öt percig, hogy kihűljenek. Majd meghámozom és apróra vágom. Egy tálban villával összekeverem a tojásokat és a saláta többi hozzávalóit.
A tojássalátának jó tesz egy nap állás, lefedve. A szendvicsek elkészítéséhez megkenem a kenyeret majonézzel vagy mustárral (elhagyható), majd rápakolom a zöldsalátát, végül a tojássalátát a tetejére. Egy ilyen tojássalátás szendvicset elegánsan elfogyasztani szinte lehetetlen, úgyhogy ne is kísérletezzünk vele, inkább csak élvezzük az ízeket. :)
Kb. 6 szendvics készül belőle