Tavaszi gardrób-takarítás - 1.

2022.04.02

Első nekifutásra mindig aggodalommal tekintek a gardrób rendezés elé, végül pedig mindig rájövök, hogy áldásos tevékenység. A wow-élmény újra reformálása számomra, amikor kiderül mi minden is lapul a szekrény vagy zsákok alján. A művelet befejezésével értelmet nyert a mondás: a rendben tartott szekrény az út a rendezett szobához és a szervezett élethez.

A rendszerezésre rengeteg módszer találhatunk az interneten, ezeket áttanulmányozva megosztom a számomra legpraktikusabbnak vélt ötleteket.

Ijesztőnek tűnhet, de a legtöbb tipp így kezdődik: "ürítsd ki teljesen a szekrényedet". Szóval, érdemes olyankor nekilátni a feladatnak, amikor előttünk az egész nap vagy inkább hétvége. J

Távolíts el mindent a szekrényből!

Beleértve az akasztókat, kosarakat, szemeteseket és minden mást, ami a padlón vagy a polcokon lehet. Több, mint valószínű, hogy találni fogsz a hátsó sarokokban olyasmit, amiről már teljesen megfeledkeztél. Világos és tiszta térre van szükséged ahhoz, hogy elképzeld és megtervezd, hogyan fogod átrendezni a szekrényedet. Aztán egy gyors takarítás és jöhet is a selejtezés. Ez az a rész, amit vagy vártál, vagy irtóztál tőle. Vannak, akik félnek a szelektálástól, mert ragaszkodnak olyan dolgokhoz, amelyekre "egy napon még szükségük lehet". Inkább arra koncentrálj, hogy mit tarts meg, ne pedig arra, mitől szabadulj meg.

A ruhák áttekintésének gyors és egyszerű módja, ha típusonként rendszerezed őket.

Sorold kategóriákba a ruháidat, például nadrágok, ruhák, felsők, kiegészítők és alsóneműk. Ezután rendezd össze az egyes kategóriák elemeit és utána haladj tovább a következő csoporttal.

Miért jobb ez a módszer?

Mert sokkal könnyebb összehasonlítani a hasonló ruhákat, ha előtted vannak csoportosítva, így könnyebben megszabadulhatsz azoktól, amelyekről úgy gondolod túl sok van belőle.

Próbálj tényleg arra fókuszálni, hogy csak azokat a darabokat tartsd meg, amelyet tényleg szeretsz és gyakran hordod. Ha bármelyik okot ad a habozásra, dobd egy kupacba adományként.

Egy kis segítség a könnyebb selejtezéshez:

  • Jó még rám? A megtartandó ruhának megfelelően illeszkednie kell rád, ne legyen se túl bő, se túl szűk. Ez azt is jelentheti, hogy engedd el azokat, amelyek már nem divatosak.
  • Általában az a legjobb, ha elengeded az "inspiráló tárgyakat", például a farmert, amelybe egy napon újra beleférsz. Amilyen gyorsan változnak a trendek, valószínűleg úgyis kimennek a divatból, mire lefogysz. Egy pár ruhadarab, ami a fogyás eredményeire emlékeztet, természetesen maradhat.
  • Hordom ezt? Mikor volt rajtam az elmúlt évben? Milyen gyakran hordtad: hetente egyszer, vagy csak idén egyszer? Ha hosszú ideje nem hordtad, az azt jelezheti, hogy ideje elengedni.
  • A speciális használati tárgyakat még akkor is meg lehet őrizni, ha csak időszakonként használjuk: ha van egy karácsonyi pulóvered, interjúruhád vagy hivatalos ruhád, amelyet nem gyakran használsz, de érdemes rendelkezésre állnia. Természetesen, csakis akkor, ha jó még rád.
  • Tetszik ez nekem? Ha nem igazán tetszik egy tárgy, ne tartsd meg. Ne ragaszkodj a dolgokhoz bűntudatból - például ahhoz az inghez, amit apukád vett neked, de nem szereted.

Ha már szétválogattad, tárold is úgy!

Ez a tipp kézenfekvőnek tűnhet, de ez a kulcsa, ha egy pillanat alatt meg akarod találni a hangulatos halványkék blúzodat. Tárold a hasonlót, hasonló tárgyakkal. Például, az összes övet ugyanazon a helyen, akaszd egymás mellé a ruhákat, és tartsd külön az edzőtrikód a pizsamádtól.

Az akasztás előnyös!

Lehet, hogy van elég helyed minden egyes póló felakasztására, de ha nem, akkor maradj a nyilvánvaló dolgok felakasztásánál. Ez olyan kényes ruhadarabokat jelent, mint a ruhák, szoknyák, a divatos tárgyak, kabátok és blézerek.