15 napi rutin tipp a sikeres reggelekhez

2022.08.28

Az iskolakezdéssel együtt kezdetét veszi a reggeli őrület, a kapkodás, az ajtóból visszarohangálás. Mi éppen iskolaváltással kezdjük a tanévet, így az utazási idő a háromszorosára nőtt. Bár, eddig is mindig a késéssel küzdöttünk, úgy gondoltam, a tanszerek beszerzésén túl, most a hétköznapi rutinra is jobban felkészülök.

Még egy visszaszaladás az ajtóból, egy elveszett zokni megtalálása, ami egy perce még a pulton volt, utolsó fürdőszoba-túra és még sorolhatnám... Idén az iskolai reggelek másképp alakulnak... igaz? Mert ezek a pár perc mínuszok már nem férnek bele... 😊

Akár minden felesleges teendőt lefaraghatsz, ha minél jobban előkészültök előző este. Bár, sokszor úgy tűnik, hogy a gyerekekkel töltött iskolai reggelek szinte mindig zaklatottak, ezekkel a szervezési tippekkel megoldódik az eszeveszett hajnali vágta. Most összeszedtem nektek 15 tippet, amik segítenek abban, hogy gördülékenyebb és stresszmentesek legyenek a reggelek szeptember elsejétől.

1. Válasszátok ki a ruhát előző este

Nincs annál rosszabb, mint hallani a távolban a buszt, miközben a gyerekek még mindig a kedvenc pulóverüket keresik. Készülj fel előző este azzal, hogy segítesz a gyerekeknek előre kiválasztani minden egyes ruhadarabot, a pólótól a zokniig és cipőig (lásd lent a 3. pontot). Előtte azért mindenképpen nézzétek meg az időjárás-előrejelzést!

2. Jelöljön ki egy helyet a ruháknak

Miután kikészítette a ruháit, kérd meg a gyerekeket, hogy helyezzék el egy kijelölt helyre. Így, amikor eljön a reggel, pontosan tudni fogják, hová menjenek, hogy megtalálják az aznapi ruháikat. Nincs több "Hol van az én [XY], anya?!"

3. Tartsátok rendben a cipőket

Rengeteg időt vesztegethettek el reggelente azzal, hogy megpróbáltok válogatni a nem megfelelő és rendezetlen lábbelik között. Ennek elkerülése érdekében a az előszobában vagy a folyosói gardróbban minden gyermek számára legyen egy kijelölt cipőtartó. Arra is megkérhetitek a gyerekeket, hogy a cipőjüket a másnapi ruházattal együtt tegyék ki, hogy minden egy helyen legyen. Zseni? Szerintem, igen.

4. Győződj meg róla, hogy a gyerekek lefekvés előtt megcsinálták a házi feladatot.

Ne dőlj be minden gyerek kedvenc "reggel megcsinálom" mondásának. A reggelek elég hektikusak, anélkül is, hogy iskolai feladatokkal tarkítanánk. És egyetlen gyerek sem végez minőségi munkát, miközben megpróbál kiszaladni az ajtón. A legjobb megoldás arra, hogy előző este elintézze a dolgokat: Legyen egy kijelölt hely és idő a házi feladatra. Egy ideig ellenőrizd le, míg megszokják ezt a rutint is.

5. Készíts uzsonnát előző este

Ez nem biztos, hogy gond, de minél többet tudsz előkészülni előző este, annál jobb. Készíts szendvicseket, rakd ki a vizes palackokat, készítsd össze az egyéb harapnivalókat, és tarts mindent a hűtőszekrényben egy kijelölt helyen, hogy vagy Te, vagy a gyerekek könnyen megragadhassák. Nem tudod mit készítsél? Nézd meg ezeket az egészséges iskolai ebéd ötleteket.

6. Pakoljátok össze a táskát

Előző este a fiatalok mindent készítsenek be a hátizsákba. Győződj meg arról, hogy a házi feladatok, az iskolai kellékek be vannak rakva. Tegyétek a hátizsákokat az ajtó mellé, hogy a gyerekek gyorsan megragadhassák őket kifelé menet. A tornacucc kimosása a te feladatod, így tudd, hogy az milyen stádiumban van...

7. Rendezd el saját dolgaidat is

Jó minta lehetsz a gyerekeknek, ha gondoskodsz arról, hogy minden a helyén legyen. A dolgok zökkenőmentes működése érdekében ügyelj arra, hogy előre összerendezd a saját magad és a gyermeked által reggelente használt dolgokat. Tudod, hol vannak az autókulcsok? A telefontöltőd? Bár pizsiben is viheted őket, ha nem szállsz ki a kocsiból... 😊

8. Esti fürdés

Az előző esti fürdés sok időt takaríthat meg a gyerekeknek reggel. És így többet alszanak!

9. Állítsd be az ébresztőket 15 perccel korábbra

Néhány extra perc mindenki számára enyhítheti a stresszt. Valójában mindig az a legjobb, ha több időt szánsz a teendőkre, mint amennyit gondolnál. Ne centizd ki az időt!

10. Ruházz be egy fényjelzőbe

Egyes gyerekek nagyon nehezen ébrednek fel. Segíthet olyan ébresztő beszerzése, amely fényt és hangot használ. Ezek a kütyük a napfelkeltét utánozzák, ami segít a gyerekek felébredésében.

11. Képernyő-stop reggelenként

A gyerekek gyorsabban tudnak eljutni az ajtóig, ha mentesek a zavaró tényezőktől, például egy újabb Youtube-videó befejezésétől vagy egy rajzfilm-műsor végétől. Ilyenkor hasznos lehet, ha mindenki egyhelyben ül és csendben ébredezik, felkészül a napra.

12. Állíts be időzítőt

Ha a gyerekeknek komoly problémáik vannak a cél elérésével, próbálj meg reggel beállítani egy konyhai időzítőt. Így jobban érzékelik, mennyi idejük van öltözni, enni és fogat mosni.

13. Egyszerűsítsd le a reggelit

A zsúfolt iskolai reggelek általában nem alkalmasak egy finom tojásos és szalonnás reggeli elfogyasztására. Válassz egészséges és gyors ételeket, amelyek tele vannak fehérjével. Még ennél is jobb, ha a gyerekek maguk is elkészíthetik az egyszerű reggelit. Én például ilyenkor szoktam bedobni a fagyasztott péksütiket. Erről itt olvashatsz. 

14. Használd ki a hétvégéket a tervezéshez

Használd ki a hétvégét arra, hogy előre felkészülj az iskolai ebédre/tízóraira. A fagyasztás ilyenkor is nagy segítség lehet. A hétvége arra is jó alkalom, hogy megkérdezd a gyerekeket, van-e közelgő projektjük. Senki sem akarja hallani, hogy egy gyereknek plakátra van szüksége 20 perccel a suliba indulás előtt!

15. Ellenőrizz mindent előző este

Nem árt kétszer is ellenőrizni, hogy minden, amire Neked és a gyerekeknek szüksége van reggelente, megfelelően van-e elhelyezve, különösen, ha a kicsik maguk vállalták a ruhák és kellékeik összekészítését. Ha ezt megteszed, nyugodt lehetsz, hiszen tudod, hogy reggel nem érnek nagy meglepetések.