Unalmas zab helyett, itt a granola, az igazi diákcsemege!
Teljes gőzzel beindult a suli! Ilyenkor sok minden mellett, az uzsonna kérdése is sok fejtörést okoz nekünk, édesanyáknak. Mégis mit vigyen a gyerek tízóraira, ha már megunta a szendvicset, de azt szeretnénk, hogy egészséges is legyen az étel és végül ne az iskolai kukában végezze az otthoni csomag? Korábbi összeállításom mellé, most még egy igazán szuper étel lehet a megoldás: a granola! Egészséges, édes, és tápláló, tökéletes suli kaja! Elkészítés közben persze, hogy magunkra is gondolhatunk, mert nekem még ez is plusz probléma, hogy a reggeli rohanásban ne éhezzem.
Mindenki a saját ízlése szerint el tudja készíteni otthon. Sőt a gyerekek is besegíthetnek, egész jó móka lehet belőle és talán meg is eszi a suliban a saját "főztjét" ... bár, ajánlatos ezeket a "melós" dolgokat előző este elkészíteni...
A granola alapja a zabpehely, ez általában minden háztartásban megtalálható, de a nagyszemű változat a legjobb erre a célra. Ehhez keverjük hozzá az olajos magvak ízlés szerinti variácóit, melyeknek csak a képzeletünk szabhat határt. Ha tápanyagdúsabb, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag granolát szeretnénk, akkor növelhetjük az olajos magvak arányát, viszont ebben az esetben számítsunk rá, hogy a kész granolánknak magasabb lesz a kalóriatartalma. Ez az iskolásoknak nem is rossz hír.
A granola alaphoz egy mézes mixet kell keverni, ami a valódi ropogósságát és ízét adja. Ebbe a mixbe kókuszolaj vagy olívaolaj is kerüljön, és az így kapott folyadék fog szépen karamellizálódni és rásülni a granolára. A méz adja meg a granola édességét. De még fokozhatjuk a hatást, mert még erre jön a feltét.! Bármiféle aszalt gyümölcs és liofilizált (fagyasztva szárított) gyümölcs kerülhet bele, legyen az áfonya, eper, málna, almaszirom, goji bogyó, mazsola, datolya, szárított mangó és még sorolhatnánk.
Hozzávalók:
- 2 bögre zabpehely
- ½ bögre lenmagpehely vagy szezámmag
- 5 evőkanál méz
- 3 evőkanál kókuszzsír vagy olivaolaj
- 1 tojás
- Ízlés szerint: chia mag, kókusz pehely, mandula, török mogyoró, kesudió, asztalt gyümölcsök, bármi, ami jól esik
Elkészítése:
Az aszalt gyümölcsöket minél apróbb darabokra vágjuk. Felverjük a tojást, összekeverjük a mézzel és az olvasztott kókuszzsírral, majd az összes többi hozzávalóval. Sütőpapíron szépen elegyengetjük a masszát, kb. ujjnyi vastag rétegben. 180 fokos előmelegített sütőben aranybarnára pirítjuk. Még melegen formára vágjuk, mert ha megszilárdult, könnyebben törik - a sütőlapról viszont csak hidegen szedjük le, így nem esik szét.
Ha még kreatívkodnánk, nagyon sok ízben is elkészíthető a garnola. Csokival, banánnal, kókuszreszelékkel is ízesíthetjük. Igazi diákcsemege!